L’Hospital Clínic de Barcelona demana la participació ciutadana per a un estudi sobre el Parkinson

  • Gairebé 2.800 persones han completat l'enquesta de la investigació, però cal arribar a 9.000

VilaWeb
Redacció
11.04.2023 - 10:09
Actualització: 11.04.2023 - 11:16

L’estudi pioner “Envelliment cerebral saludable” de la Unitat de Parkinson i Trastorns del Moviment de l’Hospital Clínic de Barcelona ha aconseguit el 31% de l’objectiu de la seva primera fase.

Gairebé 2.800 persones hi han col·laborat contestant a una combinació de qüestionaris senzills que es fan en línia. Aquestes preguntes capten factors que s’associen a un risc més alt de patir la malaltia. En total, necessiten 9.000 enquestes completes de persones entre 50 anys i 80 neurològicament sanes, amb la finalitat d’obtenir una mostra vàlida.

El propòsit de l’estudi és investigar factors de risc que puguin contribuir al desenvolupament del Parkinson, amb l’objectiu d’identificar les persones amb més probabilitat de tenir la malaltia en el futur i, d’aquesta manera, poder instaurar una teràpia tan aviat com sigui possible.

En una segona fase, l’equip responsable enviarà proves d’olfacte a un grup de participants, atès que la pèrdua d’olfacte és un dels símptomes més freqüents en l’etapa inicial de la malaltia. Preveuen d’enviar prop de 500 tests els mesos vinents.

En la malaltia del Parkinson, la mort de les cèl·lules comença molts anys abans que apareguin els primers símptomes indicadors. Encara se sap molt poc sobre aquesta fase primerenca.

A Catalunya, segons dades del Canal Salut, plataforma de la Generalitat de Catalunya, en l’actualitat hi ha 29.152 persones que tenen la malaltia del Parkinson. És per això que es convida tota la població elegible a participar en l’enquesta i completar-la per garantir la validesa i qualitat de les dades recopilades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any