La Generalitat de Catalunya fixa serveis mínims per a la vaga feminista

  • Renfe operarà al 33% i es garantiran les urgències sanitàries

VilaWeb
Europa Press
06.03.2019 - 16:14

El conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir el Homrani, ha fixat els serveis mínims per a la vaga feminista convocada per diversos sindicats per a aquest divendres, Dia de la Dona Treballadora, en què Renfe operarà al 33% i es garantiran les urgències sanitàries.

Transport públic

Els trens de Rodalies i regionals de Renfe funcionaran al 33% durant tot el dia, i Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) ho farà al 50% en hores punta – des de les 6.30 a les 9.30 hores i des de les 17 fins a les 20 hores – i al 25% en hores vall.

El Metro i el tramvia de Barcelona i els serveis de Transports de Barcelona operaran al 50% en hores punta i al 25% en hores vall, mentre que la resta de transport de viatgers urbans i interurbans i el servei d’autobús que uneix la ciutat amb l’aeroport de Barcelona oferiran la meitat del seu servei habitual.

El transport de persones amb diversitat funcional oferirà el seu servei habitual i es mantindrà el servei en el transport escolar per accedir als centres d’Infantil i Primària que no tinguin una alternativa de mobilitat pública. En autopistes, treballarà un terç del personal habitual dedicat al manteniment, comunicacions i seguretat, centre d’operacions i assistència a l’usuari.

Ensenyament

Els centres docents públics i privats no-universitaris i les guarderies comptaran amb una persona de l’equip directiu per centre de treball, així com un docent per cada sis aules d’Infantil i Primària; un professor per cada quatre aules als centres d’educació especial, i un terç de la plantilla en les guarderies i en menjadors i activitats complementàries.

Sanitat

En la sanitat pública, el servei d’urgències i les unitats especials – com vigilància intensiva (UCI), coronàries, d’hemodiàlisis, neonatologia, parts, radioteràpia i quimioteràpia – mantindran el seu funcionament normal, i s’haurà de garantir els tractaments de necessitat vital i a criteri professional.

També s’haurà d’atendre l’activitat quirúrgica que no es pugui retardar derivada de l’atenció urgent i greu, i s’haurà de respectar el dret a ser atès de tot pacient ingressat, així com el transport sanitari d’urgències.

En els centres d’assistència extrahospitalària, es garantirà l’assistència urgent durant l’horari habitual de cada centre, amb el 25% de la plantilla, i el servei de neteja mantindrà l’activitat normal a les àrees d’alt risc.

En l’assistència sanitària als centres privats, s’establiran els mateixos serveis mínims que en la pública, menys als centres d’assistència extrahospitalària, en els quals es mantindrà el personal imprescindible per garantir l’assistència urgent i que no es pugui retardar durant l’horari habitual de cada centre, com en un dia festiu.

Els serveis farmacèutics operaran amb el personal que presti serveis en els torns de guàrdia i nits, i les farmàcies de guàrdia i de nit mantindran els seus torns.

Emergències i mitjans

L’atenció telefònica a urgències i emergències prestarà el 85% del servei, i el subministrament d’energia elèctrica, gas i aigua potable, enllumenat públic i tractament d’aigües residuals funcionarà en instal·lacions i reparacions que no es puguin ajornar.

L’extinció d’incendis tindrà el funcionament d’un dia festiu, i el transport de mercaderies imprescindibles es garantirà quan sigui imprescindible per proveir els establiments sanitaris i farmàcies i altres inajornables.

Els mitjans de comunicació públics hauran d’emetre almenys el 50% dels seus continguts informatius habituals, així com informació necessària en cas d’una emergència per a la població, mentre que els serveis socials com ara menjadors socials i residències funcionaran com un festiu o un cap de setmana, segons el cas, les funeràries tindran el 85% de recollida de difunts i el 50% en atenció a les famílies.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes