L’estat espanyol continuarà tres anys més al capital de CaixaBank

  • Té el 17,63% de la propietat del banc, arran del rescat a Bankia del 2016

VilaWeb
EFE
24.12.2022 - 13:18
Actualització: 24.12.2022 - 18:28

L’estat espanyol no es vendrà encara la part del capital de CaixaBank que té. Segons que ha informat en una nota, el govern espanyol té previst de prorrogar fins al desembre de 2025 el termini màxim per a revertir aquesta participació en el sector financer. La participació estatal a CaixaBank és del 17,63%. És previst que ho aprovi dimarts al consell de ministres, que fixarà una nova data límit per a vendre aquest percentatge que l’estat a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), creat per a rescatar el sistema bancari arran de la crisi de 2008.

Aquesta nova ampliació, que serà la quarta, “vol assegurar una major eficiència en l’ús dels recursos públics”, maximitzant el valor de recuperació de la participació de l’estat, amb l’objectiu de protegir l’interès general. La nota del govern espanyol diu que el procés de desinversió “ha de tenir en compte el context actual d’incertesa i elevada volatilitat als mercats, així com el potencial de l’acció de CaixaBank per seguir evolucionant de manera favorable, en un entorn de tipus d’interès a l’alça”, afegeix.

L’actual participació del 17,3 % té l’origen el 2013, amb l’adquisició, a través de la matriu de Bankia, BFA, del 68,69% de Bankia. Després de l’absorció de Bankia per part de per CaixaBank, el FROB va rebre una participació de 16,12% al capital de l’entitat resultant, que es va convertir en el 17,3% després del programa de compra d’accions i la reducció de capital aprovada per l’entitat.

Aquesta serà la quarta ampliació del termini inicial de venda que es realitza després d’aprovar la primera el desembre del 2016, la segona el 2018 i l’última el febrer del 2021, amb una extensió del termini de desinversió fins a desembre del 2023. A l’octubre, la presidenta del FROB, Paula Conthe, va dir en una compareixença al congrés espanyol que seria raonable que l’estat mantingués la seva participació més enllà del 2023 a causa de, precisament, la volatilitat dels mercats i el context macroeconòmic actual.

També va reconèixer que serà difícil recuperar la totalitat de les ajudes concedides en el seu moment a Bankia, tot i que va insistir que l’objectiu últim del FROB és maximitzar la quantitat recuperada.

El grup BFA-Bankia va rebre en el seu moment una injecció de 22.424 milions d’euros, dels quals 10.620 milions van anar a parar a Bankia, la filial que cotitzava en Borsa, abans d’absorbir BMN, que havia obtingut al seu torn 1.645 milions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor