L’escàndol originat per la vaccinació de les germanes Borbó durant un viatge a Dubai per a visitar el seu pare ha destapat allò que ja s’anomena “turisme de vaccí”. Persones riques o influents han trobat la manera d’evitar l’espera als seus països i han acudit a vaccinar-se en uns altres, especialment a Dubai, però també a Israel.

En el cas de Dubai les autoritats neguen –com ho va negar ahir l’ambaixada d’aquell país a Espanya– que hom pugui viatjar-hi i vaccinar-se sense ser nacionalitzat en aquell país. Però de casos se n’acumulen. El més destacat és el de les germanes Borbó, però n’hi ha més. Mark Machin, el president del principal fons d’inversions del Canadà, va haver de dimitir després de saber-se que havia anat a Dubai a vaccinar-se. Machin és de nacionalitat britànica i tampoc ningú no sap explicar oficialment com és que ha rebut el vaccí. Se sap, això sí, que ha hagut de quedar-se a Dubai en el període que ha de passar entre les dues dosis.

De fet, a mitjan febrer Forbes ja advertia en aquest article de l’existència del turisme de vaccí. Persones riques que aprofitaven l’avinentesa per viatjar a determinats països o estats on els subministraven el vaccí sense haver de fer cua ni esperar torn. També The Guardian va explicar en aquest altre article que una empresa de viatges de luxe oferia trajectes a Dubai amb la possibilitat de rebre el vaccí de Pfizer. L’article explicava que dues mil persones havien omplert la sol·licitud per a entrar en el club. Cal dir que per a ser-ne membre s’han de pagar 25.000 lliures l’any.

De fet, Dubai, indirectament, ha impulsat una campanya per a atreure teletreballadors als Emirats, en la qual, al costat del bon clima, destaca la possibilitat de ser vaccinat com a resident.

Però Dubai no és pas l’únic país on es pot viatjar per vaccinar-se. S’han detectat viatgers jueus residents als Estats Units que van a Israel i en tornen vaccinats. Un grup anomenat Memories Forever Travel Group ofereix a jueus americans amb passaport israelià, que tenen trenta o quaranta anys, de viatjar a Israel, passar-hi la quarantena i ser vaccinats al final. També poden viatjar de la mateixa manera a Dubai, que clarament es va convertint en el centre del turisme de vaccí.

I de l’Índia als Estats Units

També s’ha sabut que rics de l’Índia van als Estats Units en uns viatges organitzats de quatre dies que inclouen la vaccinació. L’empresa Gem Tours & Travels fa l’oferta a un cost de dos mil dòlars per cap. Així mateix, empreses com ara Zenith Holidays han mantingut ofertes semblants, tot i que ara les han retirades de la web, després d’un advertiment de les autoritats índies.

Una manifestació de les desigualtats

El turisme de vaccí, en certa manera, és una manifestació de les desigualtats mundials. Els països d’ingressos mitjans i baixos tenen grans dificultats per a fer campanyes de vaccinació en massa, perquè no tenen els subministraments adequats. Per això, els qui tenen recursos i contactes en aquests països s’aprofiten de les esquerdes de sistema, comprant la vaccinació a l’estranger. Una acció que serveix per a distanciar encara més els rics dels pobres, dins el mateix país.

Perquè, tal com assenyalen diversos experts, aquell qui pot volar a un altre país per vaccinar-se probablement pot suportar uns quants mesos més de quarantena. És probable que personalment no corri el risc de tenir greus contratemps econòmics per la pèrdua d’ocupació, que tingui accés a una atenció mèdica superior al seu país i que pugui romandre a casa tancat amb seguretat. No és, doncs, precisament el qui necessita desesperadament el vaccí.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.