L’any 1994 els membres del Ball de Diables de Caldes de Montbui volien crear una festa que omplís el buit que es feia al poble durant l’estiu. L’única premissa era que havia de barrejar correfoc, correaigua i música en directe. D’aquesta manera va néixer l’Escaldàrium, una festa que es fa aquest cap de setmana i que amb el pas dels anys s’ha acabat convertint en la festa major oficiosa del poble. A més, és un model únic, sense parangó en cap indret del país.

Com que els elements centrals de la festa són l’aigua i el foc, el fil conductor explica l’origen llegendari de Caldes de Montbui mitjançant el seu element més distintiu: l’aigua termal. L’acte central de la festa és dissabte a la mitjanit a la plaça del Lleó, on hi ha una font que treu aigua a més de setanta graus. Durant una hora, els ritmes trepidants desfermen l’eufòria col·lectiva, amb espectacles de foc i diables combinats amb ruixades d’aigua.

La festa consta de nou danses, sis de foc i tres d’aigua, guiades per personatges que de manera molt metafòrica expliquen la llegenda fundacional de Caldes i, sobretot, representen la lluita tradicional entre el bé i el mal. Hi apareix el Termaliot, el personatge que desencadena les forces del mal; un exèrcit de bruixes embogides; Llucifer acompanyat del seu estol de diables; i Godra, la quimera de Caldes. I entre ball de foc i ball de foc, unes grans mànegues d’aigua que representen les forces del bé miren de redreçar la situació.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]