Grècia no sortirà de l’euro, però l’acord de l’Eurogrup per a evitar-ho comporta una sèrie de condicions per tal que el govern d’Alexis Tsipras pugui rebre el tercer programa d’ajut financer. Un conjunt de mesures, algunes de les quals força agressives, que ja han desfermat les crítiques de l’esquerra, que ho considera un cop d’estat. Però què diu exactament el document (pdf) signat pels caps d’estat i de govern de la Unió Europea? Aquestes són les principals condicions i mesures imposades al govern grec i que ha d’haver complert abans d’aquest dimecres:

–Creació d’un fons per valor de 50.000 milions d’euros en actius grecs per tal de garantir les privatitzacions gregues. Una mena d’aval que s’exigeix a Grècia a canvi del tercer rescat. Aquest fons de privatitzacions serà a Grècia, però supervisat per les institucions europees. El 50% dels ingressos seran per a estimular les inversions a Grècia i l’altre 50% per pagar el deute grec.

–Reforma ‘ambiciosa’ del sistema de pensions: El document parla de ‘mesures inicials per a millorar la sostenibilitat a llarg termini del sistema de pensions com a part d’un programa integral de reforma de les pensions’. En l’última proposta, Atenes havia acceptat el paquet de mesures de la UE, que preveu d’elevar l’edat de jubilació als 67 anys i congelar les pensions fins el 2021.

–Reforma del mercat laboral: l’Eurogrup exigeix de fer ‘exàmens rigorosos de la negociació col·lectiva, l’acció sindical i els acomiadaments col·lectius’

–Privatitzacions: el document signat preveu la privatització de la xarxa elèctrica grega, malgrat que Atenes volia mantenir-la a mans de l’estat. També s’haurà de desenvolupar un programa de privatització per a la ‘millora de la governança’.

–Reforma del sector financer: Europa vol ‘mesures decisives’ en els crèdits amb risc d’impagament,  ‘incloent l’acció decisiva dels préstecs de morosos i mesures per enfortir el govern’.

–’Racionalització del sistema de l’IVA i ampliació de la base tributària per augmentar els ingressos.’

–’El govern grec es compromet a reduir encara més els costos de l’administració d’acord amb un calendari acordat’, exigeix el document.

Declaració de l’Eurogrup sobre el rescat de Grècia

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.