Les Illes Balears fan el primer pas per abolir les curses de braus

  • En la mateixa proposició, s'insta el govern espanyol a abolir totes les ajudes públiques al sector de la tauromàquia

VilaWeb
Redacció
08.10.2015 - 06:00

Els grups parlamentaris Més per Mallorca, Més per Menorca, PSIB-PSOE i Podem-Illes, que conformen la majoria parlamentària, han registrat al parlament balear una proposició per modificar la llei de protecció animal. L’objectiu és prohibir tota mena d’espectacles taurins. És el primer pas perquè les Illes el 2016 siguin territori lliure de curses de braus, perquè actualment hi ha places de bous actives a Palma, Inca i Muro.

‘Volem derogar aquest símbol d’una Espanya rància’, va dir David Abril, portaveu de Més per Mallorca al parlament. En la mateixa proposició, s’insta el govern espanyol a abolir totes les ajudes públiques al sector de la tauromàquia i a eliminar la declaració de Bé d’Interès Cultural o Bé d’Interès Turístic de tots els espectacles en què es maltractin animals. També es demana que s’aprovi una llei de protecció dels drets dels animals per garantir a tot l’estat espanyol unes normatives comunes que impedeixin el maltractament animal.

El triomf de les demandes populars
Aquesta proposta de modificació de llei respon a una demanda popular promoguda per la campanya ciutadana ‘Mallorca sense Sang‘. Aquest moviment es va proposar d’impulsar una iniciativa legislativa popular (ILP) per canviar la llei, però finalment va optar per adreçar-se als partits polítics, que durant la campanya electoral s’havien compromès a canviar la llei. La via de la ILP sí que havia estat utilitzada al Principat, que el 2010 esdevingué territori lliure de curses de braus. Hi va haver polèmica però finalment es va aprovar de modificar la llei de protecció d’animals vigent i es va derogar l’excepció de què gaudien les corregudes de bous. La ILP va ser aprovada amb 68 vots a favor, 55 en contra i 9 abstencions, i la prohibició va entrar en vigor l’1 de gener de 2012. La ILP havia entrat un any abans al parlament amb l’aval de 180.000 signatures.

El precedent de les Canàries
Catalunya no havia estat pas la pionera. Ja l’any 1991 les Illes Canàries havien prohibit aquesta mena d’espectacles amb una llei de protecció dels animals. Allà la decisió es va prendre per unanimitat i sense pugna política. Els diputats canaris es van centrar sobretot en les lluites de galls, que hi són força vives i que van restar al marge de la prohibició. La iniciativa fou acordada per tots els grups.

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any