Les Corts aproven la Llei d’Acompanyament als pressupostos del Consell amb el vot en contra de PP i C’s

  • El ple de les Corts Valencianes ha aprovat este dilluns la Llei de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera --coneguda com a Llei d'Acompanyament-- als pressupostos de la Generalitat Valenciana per a 2017, amb el vot a favor del PSPV, Compromís i Podem i en contra del PP i Ciutadans (C's).

VilaWeb
Redacció
19.12.2016 - 17:51
Actualització: 20.12.2016 - 01:03

El ple de les Corts Valencianes ha aprovat aquest dilluns la Llei de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera –coneguda com a Llei d’Acompanyament– als pressupostos de la Generalitat Valenciana per a 2017, amb el vot a favor del PSPV, Compromís i Podem i en contra del PP i Ciutadans (C’s).

Durant el debat a la Comissió d’Economia, Pressupostos i Hisenda es va donar llum verda a 26 esmenes –una conjunta del PSPV, Compromís, Ciutadans i Podem; dos del PSPV, Compromís i Podem; dos del PP; 11 del PSPV i Compromís; i deu de Podem–, més altres nou d’aproximació que afectaven a 34 esmenes.

A més, es van retirar set esmenes pel que han quedat per al debaten en ple 104 esmenes –97 del PP; quatre de C’s i tres de Podemos–, però únicament s’ha aprovat una esmena transaccional, per la qual s’incorpora a l’article pel qual es crea l’Agència de Transport Metropolità que esta haurà d’elaborar una relació de llocs de treball en el termini de sis mesos des de la seua creació.

La Llei d’Acompanyament incorpora una nova escala autonòmica de l’Impost de la Renda de les Persones Físiques (IRPF), que beneficia les rendes més baixes i puja el tipus de gravamen a les de més de 30.000 euros anuals.

Així, i tal com s’ha aprovat en comissió, les persones que cobren fins a 12.450 euros tributaran un 11%. Per part seua, s’augmenta la pressió fiscal per a les rendes de 30.000, 50.000 i 65.000 euros anuals. Es calcula que uns 60.000 valencians passaran a pagar una mica més d’IRPF, mentre que 1,6 milions passaran a pagar menys.

Per part del PSPV, el seu síndic, Manolo Mata, ha destacat que “l’aportació que ha fet Podem pel que fa a les taules de l’IRPF ha sigut molt important per a la millora de la Llei d’Acompanyament”.

Segons el portaveu socialista, el Consell a la Llei d’Acompanyament i en els pressupostos “té en compte qui han estat els pagans de la crisi, les classes mitjanes i el sector productiu valencià”.

Des de Compromís, Mireia Mollà ha subratllat que la Llei d’Acompanyament s’ha millorat durant el tràmit parlamentari i ha subratllat que esta norma “posa punt final a la verdadera anomalia fiscal que estàvem vivint en les èpoques del PP”, que “durant 20 anys va carregar sobre les esquenes dels quals menys tenen l’estat del benestar i beneficiarà les rendes més altes”.

Per la seua banda, el diputat popular Rubén Ibáñez, qui ha criticat que sol s’han aprovat dues esmenes del PP en comissió, ha subratllat que esta llei “nàix malament, viciada absolutament de tots els informes, segons el Consell Jurídic Consultiu”, el que ha titllat de “presa de pèl constant”.

Alhora, ha subratllat que “ha hagut de vindre Podem amb una esmena transaccional a carregar-se la reforma fiscal del Govern”. Ibáñez també ha posat èmfasi que la Llei d’Acompanyament “sol servix per a fer fàcil la vida del Govern i per a fer complicada la vida dels ciutadans”.

El síndic de Podem, Antonio Montiel, ha replicat que el seu grup ha fet “un esforç ingent” per a la reforma fiscal, el que ha fet “amb experts i professionals”. Segons la seua opinió, era una reforma “imprescindible” perquè en la Comunitat “era molt barat ser ric i es premia fins a l’indicible a les rendes més humils”. “Esta societat comença a abandonar un temps de foscor i comença a entrar en un espai de justícia social”, ha ressaltat.

Per part de C’s, Antonio Woodward ha criticat que ennguany “es cometen els mateixos errors que es van cometre l’any passat i que amb els governs anteriors”, i ha denunciat que a la Llei d’Acompanyament es pugen els impostos i es modifiquen 25 lleis.

Alhora, ha defensat esmenes del seu grup per a la modificació de l’impost de successions i donacions, perquè entén que este tribut “va en contra de l’estalvi”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any