llarena descarta euroordre puigdemont

Totes les associacions de jutges i fiscals d’Espanya, a excepció de les progressistes Jueces para la Democracia (JpD) i Unión Progresista de Fiscales (UPF), s’han adherit a un comunicat en defensa del jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena. El president Carles Puigdemont i els consellers exiliats l’han demandat a Bèlgica per haver dit a Ovieu que a Espanya no hi havia presos polítics, fet que contradiu la imparcialitat que se suposa a un jutge instructor.

Aquest comunicat, elaborat per l’entitat majoritària, Asociación Profesional de la Magistratura (APM), a la qual pertany el Llarena, també ha estat signat per les associacions de jutges Francisco de Vitoria i Foro Judicial Independiente i per les de fiscals Asociación de Fiscales i Asociación Profesional e Independiente de Fiscales.

L’informe elaborat per l’Advocacia de l’estat espanyol sobre com actuar atesa la demanda civil a Bèlgica contra Llarena diu que hi ha prou requisits perquè Espanya s’hi personi, sense els inconvenients afegits pel Ministeri de Justícia espanyol. El ministeri de Dolores Delgado va anunciar dijous que els serveis jurídics de l’estat defensarien la sobirania de la jurisdicció dels tribunals espanyols davant la justícia belga però que, ‘en cap cas’, s’havia d’entendre com una defensa personal del magistrat de l’alt tribunal per ‘actes privats que li són atribuïts’.

L’afirmació que el govern espanyol actuarà ‘en la mesura proporcional i adequada’ per protegir la immunitat jurisdiccional del Regne d’Espanya, és entesa per les associacions signants del comunicat partint del ‘desconeixement absolut dels tràmits processals o pitjor encara, del propòsit de no fer res’. Com que l’ordenament belga exigeix ​​que abans de la vista que resolgui sobre l’admissió o inadmissió de la demanda les diferents parts al·leguin els arguments, adverteixen que si aquest tràmit no és realitzat en el moment adequat, Espanya no es pot oposar a la demanda.

Si no s’hi persona, perd la immunitat
A més, s’hi afegeix el fet que el govern belga va comunicar a l’espanyol que cal invocar la immunitat davant el tribunal i li van recomanar ‘assegurar la defensa de la seva immunitat in limine litis al Tribunal de Primera Instàncies de Brussel·les’. Si Espanya no s’hi presentés, aquest tribunal podrà considerar que renuncia a la seva immunitat jurisdiccional.

El comunicat afegeix que tampoc no cal entendre com a improcedent la defensa per part de l’estat espanyol del magistrat Llarena davant accions legals a l’estranger ‘amb l’excusa’ que poden tenir causa en opinions privades ‘que ni tan sols són citades’.

Les associacions consideren que un mínim coneixement del conjunt d’iniciatives desenvolupades al llarg del sumari instruït contra els exiliats evidencia que ‘només intenten desautoritzar per mitjans molt diversos l’actuació de l’instructor, i així, no es persegueix altra cosa que desautoritzar el mateix procés en el seu conjunt’.

Demanen una defensa total de Llarena
Per això, l’APM insta el Ministeri de Justícia espanyol a fer ‘una defensa clara i oberta de la jurisdicció espanyola, sense objeccions com, i que compleixi les mesures que ha sol·licitat el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) en haver estimat la petició d’empara promoguda pel mateix Llarena’.

D’altra banda, els jutges de l’APM demanen al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que adopti les mesures pertinents per a materialitzar la declaració d’empara, assegurant-ne la defensa en cas de ‘inacció del govern’.

Finalment, i en el cas de no adoptar-se les mesures necessàries per a salvaguardar la independència judicial i la immunitat jurisdiccional d’Espanya, l’APM anuncia que valorarà l’adopció de ‘les mesures oportunes per a suplir la inacció i interessar la depuració de les responsabilitats penals i administratives que s’hagués pogut incórrer per aquesta passivitat’.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.