El jutge de l’Audiència espanyola José de la Mata ha admès a tràmit una querella presentada per dos accionistes contra l’ex-president de La Caixa, Isidre Fainé, per operacions presumptament irregulars per a l’adquisició del banc portuguès BPI. La investigació també afecta les entitats CriteriaCaixa i CaixaBank.

El magistrat investigarà si es van cometre els delictes d’abús de mercat (informació privilegiada), administració deslleial i delictes societaris (tant per falsedat de comptes anuals o de documents que hagin de reflectir la situació jurídica i econòmica de l’entitat, com per la imposició d’acords abusius en la junta d’accionistes).

La querella admesa també es dirigeix ​​contra el president del consell d’administració del Banc of East Asia (BEA) David K.P. Li, el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, i els directius d’aquesta entitat Alejandro García-Bragado Dalmau, Óscar Calderón Oya, Antonio Massanell Lavilla i Juan Antonio Álvarez García.

En el cas de CriteriaCaixa i Caixabank, la resolució judicial els requereix perquè designin un representant, advocat i procurador.

La querella relata una sèrie d’operacions presumptament irregulars al voltant del contracte de permuta de Caixabank amb el seu accionista de control Criteria, fet rellevant del qual es va informar la CNMV el 3 de desembre de 2015. L’objectiu final d’aquestes operacions era la compra del banc portuguès BPI, així com el crèdit de 400 milions concedit al Banc Financer d’Angola (BFA) perquè eliminés les restriccions a l’adquisició de l’entitat lusitana.

Documentació i noms dels consellers
En les primeres diligències del jutge demana documentació diversa a Caixabank com la relació de membres del consell d’administració entre 2015 i 2017 i de la comissió d’auditoria i control, així com els integrants de la comissió de consellers independents creada ad hoc per a l’anàlisi de l’operació de permuta i la documentació que van treballar.

De la Mata sol·licita, a més, la relació de persones que van emetre l’informe anual de compliment normatiu en l’àmbit del mercat de valors que analitza la legalitat de l’operació de permuta. També demana tota la documentació disponible a Caixabank relativa al préstec de 400 milions d’euros a BFA.

Segons el jutge, ‘no pot ser exclòs el caràcter delictiu de les conductes imputades als querellats i, en segon lloc, hi ha indicis que aquesta conducta efectivament ha estat executada’. És per això que tractarà d’esbrinar si ‘hi ha indicis que els querellats tenien el propòsit decidit de no complir amb les obligacions i responsabilitats assumides en ometre les anotacions comptables’.

De la Mata deixa clar en la seva interlocutòria que l’admissió a tràmit de la querella dels dos accionistes no constitueix encara un acte d’imputació, sinó que suposa l’obertura d’una via per a la investigació judicial dels fets relatats.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.