El “Forensic” del Barça detecta cinc presumptes delictes de Bartomeu i un perjudici de més de 30 milions

  • El vice-president econòmic del club, Eduard Romeu, ha exposat els conceptes que sumen els 1.350 milions de deute que acumula el club

VilaWeb
Redacció
01.02.2022 - 13:34
Actualització: 01.02.2022 - 19:21

La junta directiva del Futbol Club Barcelona ha comparegut aquest migdia en conferència de premsa per detallar els resultats de la investigació anomenada “Forensic“, duta a terme aquests darrers mesos per detectar possibles irregularitats en la gestió de la junta anterior, encapçalada per Josep Maria Bartomeu. La denúncia formalitzada davant la fiscalia no es dirigeix contra persones concretes, sinó que “es limita a la descripció d’uns fets i haurà de ser la investigació que s’iniciï la que en determini els seus responsables”.

El president actual, Joan Laporta, ha presentat les conclusions de l’informe, en un acte a l’Auditori 1899, acompanyat de l’advocat Jaume Campaner i el vice-president econòmic del club, Eduard Romeu. Aquest últim ha exposat els conceptes que sumen els 1.350 milions de deute que acumula el club. “Si et cabusses en les dades veus una sèrie de conceptes, es tracta de deutes i no estan reconeguts”.

Cinc presumptes delictes

389 milions d’euros corresponen a salaris diferits de jugadors o variables que estan disfressats; 160 milions a l’excés de valoració de jugadors, tal com queda acreditat a la Lliga; 79 milions més són bestretes de drets de televisió; 40 milions són abonats, uns en període carència i d’altres que ja s’havien abonat, i 56 milions corresponen a compromisos amb l’ajuntament i més administracions per l’Espai Barça. Es tracta de cinc aspectes concrets de presumptes pagaments desproporcionats que no tindrien una causa justificada.

Romeu ha dit que durant les dues darreres temporades el Barça ha perdut 600 milions d’euros i només 135 milions corresponen als efectes de la covid-19.

400 milions només en judicis oberts

Romeu també ha detallat que el club té més de 400 milions d’euros en judicis oberts. Així mateix, explica que la directiva està intentant d’arribar a acords per mirar de “netejar-los al més aviat possible per a minimitzar-ne l’impacte”. D’altra banda, ha dit que durant els darrers deu mesos, el club ha aconseguit estalviar 159 milions d’euros en massa salarial. “La massa salarial era més elevada que els ingressos del club. És clau continuar complint els paràmetres de la Lliga.”, ha subratllat. El cost financer s’ha rebaixat en 27 milions d’euros i també ha remarcat que les despeses generals també s’han revisat. “Portem 25 milions d’euros estalviats”.

Per la seva banda, l’advocat Jaume Campaner ha remarcat la importància de traslladar els fets a la fiscalia. “Vull deixar clar que no es tracta de furgar si s’ha fet millor o pitjor que la junta anterior, sinó investigar què ha passat. Es tracta de conductes gravíssimes que podem considerar esperpèntiques, ja que no se sostenen des d’un punt de vista jurídic i econòmic”. Si finalment la fiscalia determina que hi ha recorregut penal, Campaner ha dit que les persones implicades en el cas tindran dreta de defensa i el club i la fiscalia també podran exercir doble acció. “El dia de demà si això passés se sol·licitarien les penes corresponents i el reintegrament del prejudici”.

“El més greu és que hi havia un modus operandi que evitava tots els controls”

El president Laporta ha dit que el club té en l’horitzó un pla de cinc anys i l’objectiu es marcarà per temporades. “Intentarem reduir aquesta despesa mentre invertim per generar nous ingressos pel club”. Laporta ha dit que el més greu és que “hi havia un modus operandi recurrent que evitava tots els controls interns i determinades operacions i controls estatutaris”. Es tracta de diverses operacions que no passaven, diu, els controls de la junta i, com a conseqüència, s’anava creant un endeutament. “El més flagrant són els contractes esportius i la massa salarial esportiva. Ells havien de ser-ne conscients, que això s’anava disparant”, ha lamentat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any