L’Aplec Internacional de Torí al ‘Fes Ta Festa’

  • Parlem amb el president d’Adifolk, Joan Gómez, sobre la gran manifestació de la nostra cultura popular a l’estranger

VilaWeb
Jesús Ventura i Amadeu Carbó
25.07.2015 - 06:00

Aquest any l’Aplec Internacional de l’Asociació per la Difusió del Folklore Adifolk es farà a la ciutat piamontesa de Torí. La gran manifestació internacional de la nostra cultura popular i tradicional serà la protagonista de l’entrevista de ‘La festa que ve’, l’espai que prepara l’Amadeu Carbó. Parlem amb el president d’Adifolk, en Joan Gómez, qui ens donarà tots els detalls de l’aplec i també dels actes previs que organitzen al Castell de Montjuïc.

Els de Gràcia planten el 4 de 8 al Québec’ és el titular de la Crònica castellera d’en Carles Esteve, on a banda de parlar-nos d’aquest exitós viatge dels graciencs en terres canadenques, aprofitarà per fer un repàs històric de la presència castellera a les amèriques. També farà un repàs de les darreres actuacions a Catalunya.

A les ‘Notícies escollides’ comentarem el recentment presentat cartell de les festes de la Mercè 2015 i parlarem de la 10a edició del singular concert de música popular i tradicional ‘D’aquí estant veig una estrella’ que es farà a Ridaura l’1 d’agost vinent. També farem atenció a les celebracions de l’any Morera arreu del país, entre les quals destaca la reestrena a la Garriga, també el proper 1 d’agost, de la peça lírica ‘La Viola d’or’, que l’insigne compositor barceloní va escriure juntament amb Apel·les Mestres l’any 1914. En aquest link us podeu baixar el programa d’actes en motiu d’aquest Any Morera.

I també tindrem les habituals seccions de les edicions d’estiu: Les Dites i refranys d’en Víctor Pàmies, que avui ens afirma una nova evidència: ‘Qui no pot segar, espigola’. També tindrem un altre dels Cants de taverna d’en Francesc Sànchez Carcassés, que aquesta vegada ens proposa escoltar el grup l’Espingari, de Montcada i Reixac, amb la interpretació del popular valset mariner ‘Oreneta‘.

A els temes d’en Xino amb en Josep Maria Francino recuperarem una altra edició de l’espai protagonitzada per la sardana ‘La santa espina’ d’Enric Morera. En aquesta ocasió, la versió del grup madrileny ‘Los relámpagos’, allà als anys 60. I també recuperem un capítol dels Secrets de l’Etnològic d’en Gustau Molas, que en aquest cas ens parlarà del ‘Requetetxec’. Pel nom ja us dic ara que no en traureu l’aigua clara. Serà qüestió d’escoltar-lo.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any