El conseller Lluís Puig havia d’inaugurar aquest vespre a l’Haia una taula rodona dedicada a la llengua catalana a les escoles. L’acte, a l’Institute of Social Studies, vinculat a la Universitat Erasmus, no l’ha pogut inaugurar Puig en persona per pressions de l’ambaixada espanyola, i ha hagut de parlar mitjançant un vídeo enregistrat. Puig hi ha destacat ‘els constants atacs de la diplomàcia espanyola per a censurar actes com aquest’. I ha recordat: ‘Cinc membres del govern democràtic de Catalunya hem anat superant i guanyant les peticions d’extradicions per delictes que no hem comès.’ Els assistents han aplaudit les seves paraules.

En el debat, hi participaven professors de les universitats d’Amiens, Bruges, Groningen i Amsterdam. Però Puig no hi ha pogut assistir, per les pressions que ha fet directament l’ambaixada espanyola als Països Baixos, que també va intentar condicionar i forçar la modificació del programa de les jornades. Ho han denunciat públicament els organitzadors: ‘Hem rebut pressió de l’ambaixada espanyola per a canviar el nostre programa d’acord amb el seu gust […]. Us demanem que vingueu als actes durant aquesta setmana en solidaritat amb la llibertat per a expressar idees polèmiques’.

‘La llengua catalana a l’escola com a objectiu d’equitat’ era el títol de la taula rodona. El propòsit era de debatre sobre el sistema educatiu català en una nació sense estat, i sobre la política lingüística que pot ajudar llengües minoritzades en territoris multilingües, com Catalunya.

Forta pressió de l’ambaixada espanyola
L’ambaixada va cridar a consultes els responsables del centre acadèmic. La degana de la facultat va convocar els organitzadors a una reunió, en què els va dir que l’ambaixada espanyola s’havia posat en contacte amb ells per a censurar la presència de Lluís Puig. Els representants diplomàtics espanyols van arribar a tractar Puig de criminal i van pressionar els organitzadors tot avisant-los que pesava sobre ell una euroordre enviada per la justícia espanyola. I això, tot i que ja feia una setmana que la justícia belga n’havia denegat l’extradició.

A més, a última hora, els responsables de l’ambaixada espanyola van imposar a l’organització de les jornades la participació d’una veu unionista en el debat, concretament la d’Eduardo Bolaños, un càrrec del PP a la ciutat de Barcelona i membre de Societat Civil Catalana. El fet que era un home de partit es va amagar en les comunicacions de l’ambaixada. VilaWeb ha pogut constatar l’enorme pressió dels diplomàtics espanyols a l’institut universitari perquè hi hagués la presència d’unionistes per a parlar sobre la llengua catalana a l’escola.

Els Països Baixos haurien rebutjat l’euroordre
Les autoritats dels Països Baixos han explicat que si Puig hagués assistit a l’acte, no hauria estat detingut d’acord amb l’euroordre que va enviar el jutge del Suprem Pablo Llarena. En aquest sentit, han argumentat que l’euroordre té un defecte de forma i per tant és invàlida. La justícia belga va fer servir la mateixa argumentació per a denegar el lliurament del conseller, conjuntament amb Comín i Serret, a l’estat espanyol.

 

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb