L’Ajuntament de Barcelona modificarà el reglament de símbols i acusa Llanos de Luna d’ignorar l’autonomia municipal

  • Colau vol que sigui el ple qui decideixi els símbols del Saló de Plens

VilaWeb
ACN
06.09.2015 - 13:30
Actualització: 06.09.2015 - 13:36

El govern municipal de Barcelona ha iniciat els tràmits per modificar el Reglament Orgànic municipal (ROM) per tal que sigui el Ple qui decideixi la representació d’elements simbòlics i institucionals en el Saló de Plens. La modificació planteja que aquests elements responguin a ‘la singularitat històrica i de capitalitat de Barcelona, als principis democràtic, neutralitat religiosa i ús no partidista’, segons ha informat l’Ajuntament. La decisió arriba després del requeriment de la delegada del govern espanyol, María Llanos de Luna, arran de la retirada de l’efígie del cap d’Estat. L’equip de Colau li ha respost aquest diumenge que ‘sembla ignorar el significat de l’autonomia municipal’.

El govern municipal ha iniciat els tràmits per impulsar una modificació de l’article 75 del ROM per tal que sigui el Plenari del Consell Municipal el responsable de decidir la representació d’elements simbòlics i institucionals presents amb caràcter permanent en el Saló de Sessions. L’aprovació d’aquesta modificació correspondrà al Plenari del Consell Municipal, mitjançant un acord adoptat per majoria absoluta, afirma l’Ajuntament en un comunicat.

Segons l’Ajuntament, el ROM vigent ‘no fa cap referència als elements simbòlics i institucionals que han d’estar presents a la sala de sessions’. Amb la modificació que ara es planteja es vol ‘reconèixer el paper del Plenari del Consell Municipal per decidir la representació d’elements simbòlics i institucionals presents amb caràcter permanent’ en el Saló de Sessions de l’Ajuntament de Barcelona.

En aquest sentit, el govern de Colau treballarà la modificació del ROM ‘amb la resta de grups municipals’ per tal que es pugui sotmetre a debat i votació del Plenari del Consell Municipal.

D’altra banda, la batllessa de Barcelona, Ada Colau, ha donat resposta al requeriment de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Llanos de Luna, en relació a la retirada de l’efígie del Cap de l’Estat del Saló de Plens de l’Ajuntament.

Colau constata ‘imprecisions i incorreccions’ en el requeriment de Llanos de Luna i li recorda que l’Ajuntament de Barcelona únicament ha retirat el bust del Rei Joan Carles I, ‘donat que ja no és Rei des del juny de l’any 2014, per la qual cosa la correcció d’aquesta anomalia no tan sols no representa cap actuació contrària a l’ordenament jurídic, sinó que significa i comporta el compliment de la llei’.

La batllessa explica a la delegada que l’Ajuntament, en data 20 de juny de 2014, va sol·licitar diverses fotografies de l’actual monarca per tal de regularitzar la situació a diverses dependències municipals, ‘sense que s’hagi rebut resposta a la petició municipal’. En aquest sentit, critica que la delegada no s’hagi ‘preocupat per aquesta situació durant el darrer any i, només quan des del govern municipal es corregeix una evident anomalia, es respon amb un requeriment del tot impropi’, diu la missiva.

El primer tinent batlle de Treball, Economia i Planificació Estratègica, Gerardo Pisarello, ha assegurat aquest diumenge que Llanos de Luna ‘sembla ignorar el significat de l’autonomia municipal’. ‘El seu requeriment està fet amb un to impertinent i està ple de judicis d’intencions i d’errors jurídics’, ha etzibat.

Pisarello ha recordat que l’ajuntament ‘no pretén apartar-se de la llei, sinó reivindicar la potestat del Ple per a autoregular el seu funcionament intern’ i ha assegurat que tots els ajuntaments han de poder decidir lliurement sobre la simbologia que ha de presidir els seus plens. En aquest sentit, ha remarcat que aquest govern municipal ‘és un govern de conviccions republicanes’ i no veu ‘cap raó’ perquè una figura ‘no subjecta a l’escrutini ciutadà’ hagi de presidir les sessions plenàries.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any