L’Ajuntament de Barcelona creu que que el tancament del CIE el decidirà l’Audiència espanyola

  • El govern creu que el Ministeri d'Interior espanyol no respondrà al requeriment i assegura que arribarà fins al final per clausurar el centre

VilaWeb
Roger Graells Font
06.07.2017 - 22:00
Actualització: 06.07.2017 - 23:02

Ja fa un any que l’Ajuntament de Barcelona va ordenar de tancar el Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca amb l’argument que no té la llicència corresponent i que incompleix diverses mesures de seguretat. El 23 de juny, el govern d’Ada Colau va enviar un requeriment al Ministeri d’Interior espanyol perquè, en el termini d’un mes, el tanqués. És l’últim pas abans d’exhaurir la via administrativa i de presentar una demanda a l’Audiència espanyola.

No obstant això, el tinent batlle Jaume Asens descarta que el govern espanyol actuï i assegura que finalment serà l’Audiència que en determinarà el tancament o no. Aquest serà l’últim pas del procediment judicial obert ara fa un any. En declaracions a VilaWeb, Asens deia ahir: ‘Tenint en compte que la desobediència del Ministeri d’Interior ha estat reiterada, creiem que deixaran passar el temps i que no acceptaran l’ordre.’

L’ajuntament ha facilitat a VilaWeb el requeriment que va enviar el 23 de juny. S’hi argumenta que el CIE no compleix les condicions de seguretat i s’hi recorda que el 29 de maig el districte de Sants-Montjuïc va ordenar de precintar el centre, una ordre que no es pot dur a terme fins que el ministeri no n’hagi desallotjat tots els interns i els treballadors. El consistori diu que té competències per a tancar el CIE perquè és un equipament d’ús residencial, malgrat que sigui de titularitat del govern espanyol.

‘Al·legarem que el CIE va estar sis mesos tancat i que no va perjudicar la política d’immigració perquè s’hi van trobar alternatives que no afectaven els interessos de l’estat’, deia Asens. Feia referència al mig any que el centre no va tenir activitat a causa d’unes obres de remodelació. Segons ell, el CIE es troba en una situació d’il·legalitat, per la falta de permís i de condicions de seguretat. ‘És un forat negre de la ciutat –diu–. Els qui s’omplen la boca d’ordre i legalitat incompleixen el mandat de l’ajuntament i menyspreen la sobirania municipal.’

Un centre sense llicència
L’equipament disposa d’una llicència de l’any 1992 per a fer-hi una comissaria, fet que no correspon amb l’activitat que s’hi practica actualment. Des del 2006 l’equipament opera com un CIE, un centre on la policia espanyola envia els immigrants en procés de ser expulsats de l’estat espanyol. Nombroses entitats i plataformes, com ara SOS Racisme i Tanquem els CIEs, han demanat reiteradament que hi cessi l’activitat perquè entenen que els qui hi són reclosos es troben en una situació deplorable, gairebé inhumana.

Barcelona en Comú va presentar-se a les eleccions municipals amb el compromís de tancar el CIE. El centre, després del mig any tancat per les obres, es va reobrir el maig del 2016. Malgrat l’advertiment de l’ajuntament de precintar-lo, el Ministeri d’Interior espanyol va reobrir-lo al·legant que les instal·lacions reformades complien la normativa urbanística i que l’ajuntament no detallava cap raonament jurídic que acredités cap vulneració administrativa.

Per una altra banda, tant l’ajuntament com el parlament van aprovar mocions per a demanar-ne la clausura, amb les úniques oposicions del PP i de Ciutadans. ‘Estem legitimats per a ordenar-ne el tancament. Si l’Audiència ens dóna la raó, animarem la resta d’ajuntaments de l’estat espanyol a emprendre la via judicial contra els CIE. Si no, podrem recórrer contra la sentència’, diu Asens, que admet que la clausura final del centre pot trigar mesos a arribar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any