Colau desafia l’oposició i rescindeix el contracte del túnel de les Glòries

  • El nou projecte es licitarà per uns 40 milions d'euros i el consistori procurarà que l'actual UTE constructora no pugui presentar-s'hi

VilaWeb
Redacció
24.04.2017 - 21:06
Actualització: 25.04.2017 - 00:07

El consell d’administració de BIMSA ha decidit de rescindir el contracte del túnel de les Glòries de Barcelona, tot i que l’equip de govern de l’ajuntament no ha obtingut l’aval polític de l’oposició durant la comissió d’Urbanisme. El nou projecte es licitarà al juliol per uns 40 milions d’euros, amb la previsió d’adjudicar-lo i començar les obres el gener del 2018. El consistori procurarà que l’actual Unió Temporal d’Empreses (UTE) constructora no pugui presentar-s’hi.

El govern d’Ada Colau ha fet valer la seva majoria en el consell d’administració de BIMSA per rescindir el contracte del túnel de les Glòries. Prèviament ha fet una comissió d’Urbanisme per mirar d’aconseguir l’aval polític, però tots els grups de l’oposició llevat de la CUP hi han votat en contra.

En la votació al consell posterior, tres persones han votat contra la rescissió i onze a favor, amb l’abstenció del PP. La tinenta batlle d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha explicat que ara caldria calcular les sancions pels endarreriments en les obres i els danys i perjudicis que se’n deriven. A més, s’estudiarà si es poden inhabilitar les empreses constructores actuals per a la licitació del nou projecte.

El director general de BIMSA, Ángel Sánchez, ha explicat que l’aturada de les obres no seria immediata, sinó que primer caldria fer uns treballs en matèria de seguretat: s’acabaran dos col·lectors i les feines de manteniment del tancat, entre més. Això durarà si fa no fa un mes o un mes i mig.

La nova licitació serà d’uns 40 milions d’euros i correspon al 30% del projecte total. En concret, Sánchez ha estimat que pujaria a 39,2 milions incloent-hi també els treballs de reinici de l’obra. A això, hi ha afegit més costos fruit de l’aturada, com ara els 23.000 euros mensuals que costarà vigilar el recinte. El govern calcula que podrà fer la licitació al juliol i l’adjudicació al gener, i reprendre les obres aquell mateix mes. El projecte inicial es va licitar per 80 milions d’euros, però es va adjudicar per 60. Fins ara, se n’han executat uns 43 milions (un 70%).

En resposta a la previsió de judicialització que fa l’oposició, Sánchez ha argumentat que els sobrecosts i els endarreriments registrats en aquest projecte justifiquen una rescissió segons el contracte signat.

L’UTE del túnel de les Glòries, contra la decisió del govern de Barcelona
La unió temporal d’empreses (UTE) encarregada de l’obra del túnel no comparteix la decisió de l’ajuntament. En un comunicat, ha dir que respectava  l’opció de l’equip de govern però que refusava la responsabilitat que li atribueix pel que fa als retards i sobrecosts de l’obra.

Diu que l’UTE va haver d’assumir un projecte constructiu que no es corresponia amb la realitat a peu d’obra. Així i tot, continua la nota, les feines encomanades fins ara s’han continuat executant amb normalitat. També s’indica que l’UTE ha col·laborat en tot moment amb tots els agents del procés per a evitar la paralització de l’execució de l’obra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any