L’advocat d’Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, ha assegurat que la interlocutòria del Tribunal Suprem espanyol que manté el vice-president destituït a la presó és en realitat una ‘sentència’ que entra en el fons de l’afer i valora proves encara no discutides. En canvi, es mostra ‘decebut’ perquè els magistrats no han parlat de ‘la llibertat d’una persona’, que era la pretensió del recurs. A més, considera que el tribunal ‘força i crea una realitat alternativa’ en què el vice-president és vist com ‘una persona violenta o que insta a la violència’.

En unes declaracions facilitades per ERC, Van den Eynde ha recordat que el recurs que ell va interposar era per la llibertat d’un ciutadà, i el mateix recurs definia l’objecte de discussió, parlant de ponderació de drets i proporcionalitat de les mesures cautelars. En canvi, com ja va dir ahir, la fiscalia ‘va fer un judici, va entrar en el fons, va parlar de proves a les quals el tribunal no té accés’.

‘La sorpresa és que el tribunal no fa una interlocutòria, materialment és una sentència, en què declara culpable algú en un procediment que no ha començat, parla de proves que no té, que no s’han discutit, que són controvertides, es parla del fons, de coses que no són objecte del recurs’, ha lamentat.

Per a l’advocat, és decebedor que el recurs parli dels drets d’un ciutadà i la resolució no faci ‘cap referència a la llibertat’. ‘Parlem idiomes diferents, ens citen a parlar i no ens escolten’, conclou. La resolució, segons el lletrat, ‘és molt dura, parla del que és o no és un pres polític, criminalitza les mobilitzacions pacífiques i força i crea realitats alternatives en què Oriol Junqueras és una persona violenta, instigadora de violència’.

Això, segons ell, ‘neutralitza una opció política, l’adversari polític; hi ha determinades opcions polítiques que es descarten d’ara endavant i els tribunals no les acceptaran’. Segons Van den Eynde, la interlocutòria és ‘la prova de la destrucció dels principis de drets i garanties’ que haurien de presidir el procediment penal. En tot cas, ha dit que recorreran la decisió fins a altes instàncies. En un piulet, l’advocat ha dit que ‘la presumpció d’innocència cotitza a la baixa’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb