L’ACA i l’AMB acorden la posada en marxa de la depuradora del Prat per a reutilitzar les seves aigües

  • En casos de sequera, l'aigua es retornarà al riu Llobregat per garantir el subministrament de les llars

VilaWeb
ACN
22.01.2018 - 14:49
Actualització: 22.01.2018 - 18:05

L’ACA i l’AMB han acordat posar en funcionament la depuradora del Prat de Llobregat per reutilitzar la seva aigua per a usos agrícoles, ambientals i també per abastir les llars de Barcelona i l’àrea metropolitana. Aquesta instal·lació, construïda fa més de 10 anys i que actualment està pràcticament en desús, té capacitat per a tractar 300 milions de litres d’aigua al dia, un 25% de la que es consumeix entorn de la capital catalana i a un preu tres cops inferior a les dessaladores.

La depuradora podria entrar en funcionament en dos mesos per a injectar aigua als aqüífers del Llobregat i frenar la salinitat i, en cas que s’activi la fase d’excepcionalitat per sequera, situació a la qual es podria arribar a l’abril, començar a bombar aigua riu Llobregat amunt per ser potabilitzada a la planta de Sant Joan Despí en un termini de quatre o cinc mesos.

Per a l’ACA, la posada en marxa de la depuradora del Prat és una eina més, en aquest cas ‘econòmica, de proximitat i de qualitat’, per lluitar contra futurs episodis de sequera. L’explotació de la depuradora tindrà un cost inicial de 2,5 milions d’euros que aportarà l’ACA amb la possibilitat d’incorporar 1 milió més en cas que s’hagués d’incrementar el volum d’aigua i un altre milió per actuacions de millora de les instal·lacions.

Des que es va inaugurar l’any 2007, la depuradora del Prat funciona a l’1% de la seva capacitat tractant en mode de manteniment 60 milions de litres d’aigua al mes que aboca al mar quan en podria tractar 300 milions al dia. Amb l’acord entre l’ACA i l’AMB la infraestructura començarà a operar per tal que l’aigua regenerada sigui un recurs hídric més per garantir el subministrament en cas de necessitat. Per Marta Subirà, secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, la reutilització de les aigües de la depuradora del Prat suposa una alternativa més per lluitar contra futurs episodis de sequera amb una aigua de qualitat.

Una alternativa, ha afegit, que se suma a les dessaladores que avui dia treballen fregant la màxima capacitat davant l’episodi de sequera que viu Catalunya. Per Eloi Badia, vicepresident de l’Àrea de Medi Ambient de l’AMB, activar el terciari de la depuradora del Prat és ‘una solució Km0’ que allunya escenaris com transvasaments o vaixells portant aigua que suposarien un desequilibri territorial. Un nou recurs, ha destacat, que se suma a la major consciència de la ciutadania que en 10 anys ha reduït dràsticament el consum d’aigua situant-lo en els actuals 107 litres persona i dia que és un dels més baixos d’Europa.

En funció de les reserves d’aigua, la depuradora del Prat té tres models de funcionament. En situació de normalitat injectarà aigua als aqüífers de la Vall Baixa del Llobregat per frenar la salinitat. En la situació actual, és a dir, en fase de pre-alerta i alerta (entre el 70% i el 35% de les reserves) l’aigua es farà servir per regar o per netejar carrers, per exemple. Serà en situacions d’excepcionalitat (25%) o d’emergència (20%) quan l’aigua depurada a la planta es portarà amb una canonada riu amunt a l’altura de Molins de Rei per ser depurada a la planta de Sant Joan Despí.

El director de l’ACA, Jordi Agustí, ha explicat que les reserves dels pantans catalans es troben al 44% i que de seguir amb l’actual manca de pluges a l’abril es podria entrar en fase d’excepcionalitat. En cas d’arribar a aquest extrem, Agustí ha assegurat que l’aigua que s’injectaria al riu per ser tractada a Sant Joan Despí seria d’alta qualitat, inclús superior a la de l’aigua que porta el Llobregat en aquell punt. L’acord entre l’ACA i l’AMB contempla també la creació d’un grup d’experts (ACA, Departament de Salut i AMB) amb l’objectiu de planificar el full de ruta que determini el funcionament de la planta i per analitzar la possibilitat d’avançar l’aportació d’aigua en el tram final del riu Llobregat en continu i no únicament en els períodes d’excepcionalitat de la sequera.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any