L’absència de dos diputats socialistes permet al PP esmenar a Compromís pel Corredor Mediterrani

  • L'absència momentània de dos diputats provincials del PSPV --Fanny Serrano i Antoni Francés--, ha permès al grup popular de la Diputació d'Alacant tirar endavant una esmena a la totalitat presentada contra una proposta del grup Compromís en què se sol·licitava al Govern l'execució del tram sud del Corredor Mediterrani.

VilaWeb
Redacció
07.12.2016 - 16:16

ALACANT, 7 (EUROPA PRESS)

L’absència momentània de dos diputats provincials del PSPV –Fanny Serrano i Antoni Francés–, ha permès al grup popular de la Diputació d’Alacant tirar endavant una esmena a la totalitat presentada contra una proposta del grup Compromís en què se sol·licitava al Govern l’execució del tram sud del Corredor Mediterrani.

L’oposició al complet –inclòs el diputat no adscrit Fernando Sepulcre– ha votat contra l’esmena del PP i a favor de la proposta de Compromís i, de fet, en un primer moment s’ha donat per rebutjada l’esmena i aprovada la proposició. Tot i això, el diputat portaveu del PP, Carlos Castillo, ha advertit al propi president provincial, el popular César Sánchez, i a la secretària del ple, que el resultat era el contrari per la no presència dels dos diputats socialistes en els transcurs de la votació.

D’esta manera, el PP ha tret endavant la seua esmena a la totalitat per 14 vots a favor i 13 en contra. En la proposta, Compromís denunciava que l’Executiu de Mariano Rajoy estava impulsant la connexió Algesires, Madrid, Saragossa, Barcelona, en detriment de la connexió d’Algesires per Alacant i es reclamava que impulsara la vessant costanera.

Per la seua banda, l’esmena a la totalitat finalment aprovada és “una alternativa” a la proposta de Compromís i reconeix que l’Executiu de Rajoy ratifica “al 100%” el projecte que “suma, vertebra i acaba amb l’Espanya radial”. I recorda que la comissió de Foment del Congrés dels Diputats, el passat 1 de desembre, ja va reclamar al Govern “que prioritze el desenvolupament del Corredor Mediterrani i designe a un coordinador tècnic al ministeri per a dirigir i supervisar les obres”.

L’esmena suposa que la Diputació se suma a la proposició de la Comissió de Foment perquè “el Govern encomane a la futura Oficina Nacional d’Avaluació la definició de les inversions i els seus calendaris”; establisca com a prioritats “tenint en compte les opinions dels operadors de transport ferroviari, empreses industrials i logístiques, Adif, Ports de l’Estat i les CA afectades”; i, “que es planifique l’arribada de l’ample normal o europeu tenint en compte les inversions en la infraestructura, material rodant i instal·lacions industrials, d’acord amb les necessitats de les empreses carregadores i els operadors ferroviaris”.

FONS DE COOPERACIÓ

L’anècdota ha marcat un ple en el qual prèviament el PSPV havia retirat una proposta sobre la participació de la institució provincial en el Fons de Cooperació Municipal, que impulsa la Generalitat, perquè entenien que l’esmena presentada, també pel PP, convertia la proposició socialista en un “esguerro”.

“La retirem perquè no anem a aprovar un esguerro”, ha dit José Chulvi, portaveu socialista, davant d’una esmena de Castell en la qual se suprimia l'”obligació” a participar del Fons i es garantia la participació en 2018 si la Generalitat assumix les competències “socials pròpies” que ara mateix sufraga la Diputació per valor de 25 milions anuals.

Amb tot, per unanimitat, el ple ha aprovat retirar les distincions atorgades per la Diputació d’Alacant al dictador Francisco Franco i a la seva dona.

Alhora, l’oposició ha aconseguit tirar endavant amb els vots en contra del PP una moció del PSPV en què se sol·licita la derogació de la llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració que fixa un sostre de despesa i que en 2017 suposarà que la Diputació tinga 22 milions d’euros de superàvit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor