La indústria tanca el desembre millor que no es preveia

  • La demanda externa fa créixer lleugerament la producció, mentre les expectatives dels empresaris milloren d'ací a dotze mesos

Jordi Goula
04.01.2021 - 19:50
VilaWeb

Em sembla una notícia esperançadora. I és bo que ho sigui, tenint en compte que és la primera de l’any. El sector manufacturer de la zona euro no ha anat tan malament com es temia el mes de l’any, atesa la virulència de la segona onada de la pandèmia. Encara més, les dades publicades aquest matí de l’índex de directors de compres (PMI) apunten a una certa recuperació. Sobretot, la millora afecta Alemanya, gràcies a les comandes exteriors provinents d’Àsia, i especialment de la Xina. Però en intensitats menors, el creixement afecta gairebé tots els països. Un fet addicional i curiós a destacar és que el mes passat també es van observar forts augments en les exportacions als Països Baixos i a Irlanda, deguts, en bona part, a un augment temporal de la demanda del Regne Unit, abans de la fi del període de transició del Brexit.

“Sembla que l’efecte de la pandèmia en l’economia en el quart trimestre serà molt menor que el de la caiguda sense precedents en el segon, gràcies a la resistència del sector manufacturer. I una millora de les expectatives empresarials per als dotze mesos vinents fins al nivell més alt en gairebé tres anys fa pensar que l’impuls pot mantenir-se durant el 2021. No obstant això, l’augment del nombre de casos d’infeccions pel virus ens recorda que les condicions comercials continuen tenint un gran risc a curt termini i, per tant, poden restringir el creixement.” Ve’t aquí l’opinió força tranquil·litzadora del cap dels economistes de la consultora IHS, que publica l’Índex.

Quant a l’estat espanyol, ha estat una sorpresa positiva observar que la situació no ha empitjorat, i fins i tot ha millorat lleugerament en el sector manufacturer durant el mes de desembre. Cal esperar que a Catalunya hagi passat una cosa molt semblant. Segons el PMI, la producció manufacturera va tornar a créixer després d’haver-se observat una lleu caiguda al novembre. No obstant això, la taxa d’augment ha estat marginal, a conseqüència d’un comportament molt desigual de les comandes, segons la procedència de cadascuna. Si bé hi va haver un repunt notable de les comandes externes, la debilitat de les interiors va perjudicar la demanda en general i, en conseqüència, l’empenta a la producció.

Sumant-les totes, les carteres de noves comandes totals van disminuir lleument, en general, per segon mes seguit. Per això molts fabricants van ajornar l’activitat de compres al desembre i van optar per centrar-se principalment a fer sortir i emprar els estocs que tenien al magatzem. Segons les empreses, tant els estocs de compres fetes com els de productes acabats es van reduir notablement respecte del novembre.

Entre els aspectes més nous, l’estudi indica que els problemes de la indústria manufacturera europea, s’hi afegeixen les creixents pressions en el cost de fabricació. De fet, les dades més recents mostren que el preu de les primeres matèries creix al ritme més fort de gairebé tres anys. I això ha fet que moltes empreses rebessin els subministraments amb retard, per una banda, i se’ls encarissin els costs, per una altra. Com que els marges de beneficis s’han reduït, algunes empreses han hagut d’apujar preus, malgrat la competència existent.

Un últim aspecte positiu, si no l’espatlla una tercera onada del virus, és que, tot i l’actual incertesa a curt termini, les empreses cada vegada són més optimistes sobre els resultats dels negocis en el termini de dotze mesos. La raó és que tenen l’esperança que la pandèmia ja s’haurà superat totalment a final de l’any i que, en conseqüència, l’activitat del mercat i la demanda s’hauran ben encaminat cap a la recuperació. De totes maneres, aquest és el punt més volàtil de l’enquesta, perquè un canvi en l’entorn sanitari pot implicar una visió del futur molt diferent. Ara com ara, les coses són així.

Sembla, doncs, que la indústria se salva en l’activitat, però no podem oblidar que el pes del sector en el conjunt  de l’economia és molt menor al dels serveis, que són els que marquen la tendència en l’activitat total del país. Demà passat sabrem les dades avançades per aquesta mateixa consultora i demà sabrem com han anat la desocupació i les afiliacions a la seguretat social al desembre. En un parell de dies, doncs, veurem més clarament com s’ha acomiadat finalment el 2020.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any