La presa de possessió dels nous consellers culmina la remodelació del govern valencià

  • Ximo Puig demana al nou consell que aprofiten les oportunitats sobrevingudes arran la pandèmia i els canvis energètics i geopolítics

VilaWeb
Primera fotografia oficial del nou Consell de la Generalitat (EFE / Biel Aliño)
Redacció
16.05.2022 - 10:44
Actualització: 16.05.2022 - 10:53

Ximo Puig ha tancat la crisi de govern amb una frase de Keynes: “quan els fetS canvien, jo canvie d’opinió”. Així ha començat el discurs amb què ha donat la benvinguda als quatre nous consellers del govern i al que canvia de cartera.

Prèviament, tots cinc havien promès els càrrecs davant un auditori on, a banda de les primeres autoritats i els responsables de les institucions estatutàries hi havia també els consellers que deixen els càrrecs, i la ministra del govern espanyol, Diana Morant

Josefina Bueno ha promès en castellà el càrrec de consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital. Rebeca Torró assumeix Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat. El metge Miguel Mínguez també ha promès en castellà el càrrec de Sanitat Universal i Salut Pública. De tots, era l’únic que portava màscara. Raquel Tamarit ha promès el càrrec de consellera d’Educació, Cultura i Esport i abans de tornar al seient s’ha abraçat amb la vice-presidenta Mónica Oltra que era l’encarregada de llegir del faristol estant els decrets de nomenament. Arcadi España, que és l’únic veterà, ha promès el càrrec de conseller d’Hisenda i Model Econòmic.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Josefina Bueno (Fotografia EFE / Biel Aliño)
Rebeca Torró (Fotografia EFE / Biel Aliño)
Miguel Mínguez (Fotografia EFE / Biel Aliño)
Raquel Tamarit (Fotografia EFE / Biel Aliño)
Arcadi España( Fotografia EFE / Biel Aliño)

 Canviar per a prosperar

Com ja va fer el dia que va anunciar els canvis, Puig ha dit que els fets han canviat perquè ha passat una pandèmia, patim les conseqüències d’una guerra i està en marxa una revolució energètica. “Tot això fa necessari actualitzar el projecte del 2015, quan vam arribar per a millorar la vida de les persones, fa necessari orientar l’acció del govern per a orientar les transformacions de la dècada”.

Un altre tret que Puig ha volgut destacar és que per primera volta en vuit segles, d’ençà del naixement de l’Antic Regne, el Consell té més dones que homes. “Soterrem per a sempre més el model excloent d’altres temps. S’ha de posar fi a les discriminacions, no hi ha marxa arrere quant a la defensa de la igualtat”, ha dit per a acabar afirmat que sense igualtat la societat no pot avançar.

Puig ha demanat als nous consellers i a aquells que ja formen part de l’executiu que facen possibles tres utopies necessàries: la igualtat real, la superació de les desigualtats socials i el respecte al planeta.

El reconeix especial a Vicent Soler

Puig ha glossat les figures dels membres que s’incorporen o canvien de cartera  i també ha tingut paraules amables per a Vicent Soler, Vicent Marzà, Ana Barceló i Carolina Pascual, que deixen els càrrecs. Tots han rebut aplaudiments per part dels assistents, però qui més se n’ha endut és Vicent Soler, que ha estat el responsable d’hisenda d’ençà del 2015 i de qui Puig ha dit que el país dels valencians li deu un reconeixement permanent. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor