Puig fia el darrer tram de la legislatura als fons europeus i a l’energia verda

  • Arcadi España passa a ser conseller d'Hisenda i entren al govern Rebeca Torró, Josefina Bueno, Miguel Mínguez i Raquel Tamarit

VilaWeb
Arcadi España, Rebeca Torró i Josefina Bueno
Esperança Camps Barber
13.05.2022 - 22:40
Actualització: 14.05.2022 - 13:17

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha anunciat la nova configuració del seu govern després de la remodelació més profunda que ha fet d’ençà del 2015, quan va arribar al poder. Arcadi España serà el conseller d’Hisenda i Model Econòmic; Rebeca Torró, de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat; Josefina Bueno,  d’Innovació, Universitats i Societat Digital; Miguel Mínguez, de Sanitat; i Raquel Tamarit, d’Educació, Investigació, Cultura i Esports. D’aquesta manera, deixen el Consell Vicent Soler, Ana Barceló, Carolina Pascual i Vicent Marzà, que va decidir marxar per a dedicar-se a Compromís. Per primera vegada en l’autogovern valencià, el govern tindrà més dones que homes: 7 contra 5. Els nous consellers prendran possessió dilluns.

Els fons europeus i l’energia verda, les claus dels canvis

Durant el seu discurs, Puig ha justificat els canvis per a avançar-se als canvis que el País Valencià necessita per aquesta dècada, on seran claus els fons europeus i l’impuls de l’energia verda. N’és exemple la giga-fàbrica de bateries a Sagunt, una negociació per la qual va ser molt important Rebeca Torró com a secretària d’economia i que ara ha estat promocionada a consellera.

A la intervenció, Puig ha expressat l’agraïment a tots els consellers que ara deixen el càrrer i ha recordat que la situació del País Valencià ara és molt millor de com era quan el Botànic va començar a governar el 2015. Ha remarcat que tots els indicadors han millorat d’ençà de llavors i ha negat que aquest canvi tinga una lectura electoral. “Governem per tenir un País Valencià més pròsper i potent, governem per a la societat valenciana i per a les noves generacions”, ha dit

Uns canvis necessaris

No ha estat, com en ocasions anteriors, una crisi quirúrgica, que és una expressió que hi ha agradat de dir a Puig quan ha hagut de substituir un conseller per alguna causa sobrevinguda. Aquesta és més fonda i, sobretot, ha estat més llarga. Va començar ara fa quinze dies quan l’anterior síndic socialista, Manolo Mata, va decidir de deixar les Corts per a defensar el principar acusat del cas Assud.

El president va trobar la finestra d’oportunitat per a refrescar un Consell esgotat en una legislatura molt complicada per mor de la crisi social i econòmica provocada per la covid.

Al llarg d’aquests quinze dies els noms dels membres que ara deixen el Consell ja van quedar damunt la taula. A conseqüència del pacte del Botànic, de facto, Puig només té potestat per a remoure els cinc consellers socialistes. La sorpresa va ser la marxa Vicent Marzà que també va veure una nova oportunitat per a marxar després de set anys de gestió.

Quant a si considerava necessari que Comrpomís haguera fet una renovació profunda, Puig no s’ha volgut pronunciar i ha dit que respecta les valoracions i les anàlisis que fan els seus socis.

Els comptes, a mans d’Arcadi España, l’home fort

Arcadi España, fins ara conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, ocuparà la cartera d’Hisenda i Model Econòmic que ha deixat Vicent Soler. Diversos mitjans donen per fet que España serà també el responsable de la gestió dels fons europeus per a pal·liar els estralls econòmics de la pandèmia.

España és un home de la màxima confiança del president Ximo Puig. La primera legislatura del Botànic va fer les tasques de Cap de Gabinet i en aquesta, a pesar de gestionar una conselleria, continuava sent un dels consellers que més ascendència tenia sobre el president.

Rebeca Torró, consellera de Política Territorial

Rebeca Torró, fins ara secretària autonòmica d’economia, ocuparà la conselleria que deixa vacant Arcadi España. Torró és un valor en alça dins el govern del Botànic perquè va participar en el nucli dur que va negociar i assolir que Volkswagen instal·le la giga-fàbrica de bateries a Sagunt. A la fotografia que des de Presidència de la Generalitat van presentar com l’equip que havia aconseguit la fita hi havia Torró al costat del president i, una mica més enllà, Arcadi España.

Al principi de la pandèmia, Torró, d’Ontinyent, també va ser clau perquè un empresari xinès establit en aquella localitat fes de mitjancer per a aconseguir que els primers avions amb material de protecció contra la covid arribaren a Manises.

Rebeca Torró era la tinent de batlle d’Ontinyent amb Jorge Rodríguez abans que esclatara el cas Alqueria en 2019. El PSOE va expulsar Rodríguez del partit. A les eleccions municipals d’aquell any, Rodríguez arrasa amb el seu nou partit i Torró, que es presentava amb les sigles socialistes no ix elegida regidora i és quan entra a la conselleria que dirigeix Rafael Climent.

Josefina Bueno, encarregada d’Innovació, Universitats i Societat Digital

S’incorpora al consell la fins ara senadora per designació autonòmica Josefina Bueno. Substituirà Carolina Pascual com a consellera d’Innovació, Universitats i Societat Digital. Bueno va exercir el càrrec de directora general d’Universitats en la legislatura passada, quan aquest departament depenia de la conselleria d’educació. La seu d’aquesta conselleria és a Alacant, en unes de les dependències de la gegantesca Ciudad de la Luz. Alacant, que té un batlle del Partit Popular és un dels punts de batalla clau en els mesos que vindran, i la ubicació d’aquesta conselleria es va vendre com un gest de vertebració que a la pràctica ha provocat la invisibilitat tant del departament com de la consellera Carolina Pascual, que ara deixa el càrrec.

Miguel Mínguez, conseller de Sanitat

El nou conseller de Sanitat serà Miguel Mínguez, metge i cap de servei de l’Hospital Clínic de València, a més d’investigador principal de l’Incliva i professor i vicedegà de la Facultat de Medicina de la Universitat de València. Fins ara, Mínguez no havia tingut cap relació formal amb la política.

Puig ha dit que té el repte de gestionar la nova fase de la pandèmia, amb un menor impacte de la covid, però quan emergeixen tot de problemes psicològics derivats de la pandèmia. A més, ha d’entomar la  reforma de la sanitat pública, impulsar el pla d’infraestructures i de modernitzar les àrees d’atenció primària i salut mental.

Raquel Tamarit a Cultura

Aquests són els canvis proposats per Ximo Puig i que afecten la pota socialista del pacte del Botànic. Dijous es va conèixer que Vicent Marzà també deixava el consell, en aquest cas, a petició pròpia. L’executiva de Compromís va comunicar només unes hores més tard que Raquel Tamarit, que era secretària autonòmica, ocuparà aquesta cartera.

La sortida de Marzà també s’ha d’interpretar en clau interna de Compromís. A pesar dels intents per a amagar-ho, la situació interna dins la coalició comença a ser insostenible amb tot de disputes entre els diferents partits que conformen l’anomenada cooperativa. La situació judicial de Mónica Oltra és un llast cada volta més difícil de gestionar tant dins Compromís com dins el Botànic.

Vicent Soler, Ana Barceló i Carolina Pascual, destituïts

Ana Barceló ha deixat la conselleria de sanitat. Ximo Puig l’ha mantinguda al seu lloc a pesar del desgast provocat per la gestió de la pandèmia i ara li encomana d’ocupar el lloc que Manolo Mata ha deixat a les Corts Valencianes. Barceló serà nova síndica socialista. Des d’aquest lloc tindrà notorietat i podrà mantenir les opcions d’optar a la batllia d’Alacant.

El president també ha decidit de prescindir de l’enginyera Carolina Pascual, que va ser una aposta seua, com a responsable d’universitats. També ix de l’executiu Vicent Soler, el conseller més veterà, que és un històric del socialisme valencià i que, d’ençà de l’arribada del Botànic, s’ha encarregat de la conselleria d’hisenda. Soler es vanta d’haver aprovat els set pressupostos dins el termini que marca la llei, encara que en algunes ocasions ha tingut desavinences profundes amb els seus socis. Unes hores abans de fer-se pública la seua marxa del Consell, va escriure a la ministra d’hisenda espanyola, Maria Jesús Montero, per a exigir-li que se centre en la reforma del sistema de finançament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any