Les dades de participació de les sis, facilitades pel govern espanyol a la seva web oficial remarquen com d’importants són percebudes les eleccions al País Valencià, on es vota la composició de les corts a banda el parlament espanyol i alhora insinuen una forta mobilització del vot independentista a Catalunya.

Al País Valencià el 61,67% del cens havia votat a les sis, més de cinc punts més que al 2016, amb un increment en totes les demarcacions, de cinc punts a Alacant, de set punts a Castelló i de quatre a València.

Quant al Principat l’augment de la participació és molt espectacular. A les sis hi havia votat el 64,20% del cens, que implica un augment de més de disset punts respecte de les eleccions del 2016. Al conjunt de l’estat espanyol, com a comparació, a la mateixa hora havia votat el 60,75% del cens, nou punts i mig més que a la convocatòria anterior.

L’anàlisi de les dades per municipis suggereix una forta mobilització de l’independentisme, que tradicionalment vota menys a les eleccions espanyoles. El vot augmenta de dinou punts a Lleida i Girona i de disset i mig a Barcelona i Tarragona.

Per poblacions el vot augmenta més en ciutats que voten tradicionalment independentista. A Vic (Osona), per exemple, puja de 19,6 punts; a Manresa (Bages) de 18,55 o a Granollers (Vallès Oriental) de 17,21. En poblacions petites com Gurb (Osona) s’enfila a un espectacular vint-i-un punts més de vot. A Barcelona la participació puja de 16,66 punts però amb fortes diferències internes. Així a Nou Barris en puja quinze mentre que a Gràcia en puja 18,37.

En les altres circumscripcions del Principat la diferència de vot també és molt alta. A Lleida ciutat, per exemple, la participació és de dinou punts més. A Girona ciutat la diferència de participació és de vint punts més i a Tarragona de disset.

La participació augmenta a les eleccions a les Corts Valencianes

Amb relació a les dades en les eleccions a les Corts Valencianes, segons la web oficial, la participació ha augmentat de gairebé set punts respecte del 2015.

Per comarques, la participació augmenta de manera significativa al sud. Puja de set punts a l’Alt Vinalopó i al Baix Vinalopó, de vuit al Vinalopó Mitjà o de sis a l’Alacantí. Creix també de nou punts a la Marina Baixa i set a la Marina Baixa i també, encara que en un grau menor, a les comarques de parla catalana. En canvi, la participació recula clarament en algunes de parla tradicional castellana, com l’Alt Millars o el Racó d’Ademús.

A València ciutat la participació puja de quatre punts, també a l’Horta i les comarques centrals en general. A la Plana Alta també fa un bot considerable.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb