La Paeria ha informat aquest migdia que havia retirat 269 plaques del ‘Ministeri de la Vivienda’ franquista d’edificis privats de Lleida que havien estat construïts com a habitatges de protecció oficial. Fonts municipals detallen en un comunicat que n’hi ha hagut quatre que s’han mantingut per voluntat dels veïns propietaris dels immobles i que 66 elements que constaven al cens del Memorial Democràtic ja no existien. Segons aquest cens, a Lleida hi havia 341 plaques amb el jou i les fletxes falangistes. En dos casos no ha estat possible de treure-les per raons tècniques. L’Ajuntament de Lleida considera que, amb aquesta acció, aquests elements han estat retirats definitivament de la via pública.

Cal recordar que a principi de la setmana passada va sorgir la polèmica quan, en una entrevista a la Xarxa, el batlle Àngel Ros es va negar a destinar recursos municipals a treure les plaques del ‘Ministerio de la Vivienda’ franquista de les façanes i instava qui els fes nosa a agafar una escala i un tornavís per despenjar-les ells mateixos. Això va provocar la reacció de diversos col·lectius, entre els quals, l’empresa Petrolis Independents, que ja va retirar-ne algunes el cap de setmana passat i va dir que estava disposada a assumir-ne el cost. L’entitat ‘Acaba amb la placa’ també havia anunciat una retirada popular massiva per al 22 d’abril. El Síndic de Greuges, Rafel Ribó, també va emetre una resolució que instava l’Ajuntament de Lleida a retirar les plaques franquistes dels edificis en compliment de la llei de memòria històrica.

Aquesta setmana la Paeria ha rectificat i dimarts ja va informar que havia avisat els propietaris dels més de 300 blocs que encara mantenien aquests elements que els despenjaria. Finalment, aquest divendres ha anunciat que ho ha fet, amb la col·laboració de la Federació d’Associació de Veïns de Lleida (FAV) i de la mateixa companyia de Petrolis Independents. Ho comunicaran al Memorial Democràtic i al Síndic de Greuges amb la petició que actualitzin el cens referent a la ciutat de Lleida. Catalunya manté actualment uns 5.000 elements catalogats com a simbologia franquista, la major part dels quals són plaques d’habitatges.

Segons la Paeria, aquesta acció s’engloba en el compliment de la Llei 52/2007 de 26 de desembre de Memòria Històrica del govern espanyol i la Llei 3/2007, de 31 d’octubre, del Memorial Democràtic de la Generalitat. D’una altra banda, el grup municipal del PSC i l’Agrupació del PSC de Lleida han difós aquest matí un vídeo promocional que detalla l’acció dels governs municipals socialistes a la Paeria en matèria de memòria històrica a la ciutat durant les últimes quatre dècades amb l’etiqueta #40anysambtornavís. També cal recordar que aquest dissabte a la tarda la plataforma Lleida Lliure de Franquisme ha convocat una manifestació centrada sobretot a exigir a l’ajuntament que elimini del nomenclàtor nou carrers dedicats a personalitats vinculades al règim.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]