L’Ajuntament de Còrdova nega que l’Església Catòlica sigui la propietària de la mesquita

  • L'ajuntament emet un informe segons el qual l'edifici és 'de tots i cadascun dels ciutadans del món'

VilaWeb
Redacció
15.03.2016 - 02:00

Des de fa anys, a Còrdova es viu una polèmica relacionada amb el principal monument de la ciutat. L’Església Catòlica es va proclamar propietària de la mesquita, dret que ha estat denegat ara per les autoritats locals.

Un informe del secretari de l’Ajuntament de Còrdova declara que l’anomenada ‘mesquita-catedral’ de la ciutat no pertany ni a cap administració pública, ni a cap persona física o jurídica, ni a cap autoritat eclesiàstica. Conclou, doncs, que el monument és fora de l’abast del comerç humà i, citant la llei romana, estableix que en són propietaris ‘tots i cadascun dels ciutadans del món, de qualsevol època, sense distinció de pobles, nacions, cultures o races’.

El secretari municipal, Valeriano Lavela, ha emès aquest informe perquè el Partit Popular va demanar de comprovar si l’ajuntament tenia o havia tingut mai un títol de propietat sobre la mesquita que pogués invalidar el registre que la diòcesi de Còrdova va fer a nom seu l’any 2006, pagant trenta euros.

L’informe constata que l’edifici no pertany ni a cap organització ni a cap individu. L’adquisició de l’Església –diu el text– no té cap base legal i per tant no n’és la posseïdora. A més, des de 1984, l’edifici és Patrimoni de la Humanitat, i com a tal, no pot tenir propietari.

La mesquita, que es va construir sobre una església visigoda cristiana a final del segle VIII, era un punt clau a Còrdova, una de les ciutats amb més vida cultural i intel·lectual d’aquell moment. Però els cristians van reconquerir la ciutat al segle XIII, i tres-cents anys més tard es construí una catedral renaixentista al bell mig de la mesquita, un fet del qual fins i tot Carles I –l’emperador que havia consentit les obres– es penedí. Poc després, l’església volia destruir els arcs i la resta de la mesquita, però les autoritats municipals van intervenir-hi i amenaçaren amb la pena de mort qualsevol que ho fes.

L’any 2013, un grup anomenat ‘Plataforma per la Mesquita-Catedral de Còrdova: Patrimoni de Tots’ va començar una campanya perquè l’edifici fos gestionat per les autoritats locals i no per l’Església, per tal de conservar-ne el patrimoni cultural.

El nom oficial de l’edifici, acordat per l’ajuntament, és el de ‘mesquita-catedral de Còrdova’. Amb tot, aquests darrers temps, sota la gestió de la diòcesi local, la paraula ‘mesquita’ ha començat a desaparèixer tant de la pàgina web com de les entrades o els fulletons informatius sobre l’edifici. El darrer canvi de nom ha estat a Google Maps, on durant un parell de dies s’anomenà ‘Catedral de Còrdova’, fins que la Plataforma va aconseguir que el nom es tornés a canviar.

Avui dia s’hi continua fent missa i el bisbe local ha prohibit als musulmans de resar-hi, fet que ha motivat incidents. Un dels més notables fou l’any 2010, quan un grup de turistes musulmans van començar a resar a la mesquita, acció que va acabar amb un incident amb els vigilants de seguretat del temple.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any