[VÍDEO] Després de l’èxit viral, la Maria presenta ‘Mon vetlatori’, el seu projecte més personal

  • La cantant d'Oliva que fa un any va sorprendre tothom, trau el videoclip que avança el seu primer disc

VilaWeb
Esperança Camps Barber
10.11.2022 - 21:40

Aquesta és la història de Maria Bertomeu, coneguda com la Maria. Ara fa just un any va penjar un vídeo a Twitter que va recórrer com un calfred les espinades de mig país. Vestia una dessuadora de color gris i l’havia enregistrat en la seua habitació. Durava poc més d’un minut. Mirava la càmera amb timidesa. Tocava la guitarra i cantava un tema popular, “Arranquen vinyes”, que el seu professor de cant valencià, Xavi de Bétera, li havia regalat. I es va esdevenir un moment màgic de comunió i de pell de gallina. El vídeo es va fer viral. Ara té més de 175.000 visualitzacions i encara el té ancorat al seu mur. Tothom volia saber qui era aquella jove que es feia dir la Maria i on havia estat amagada tot aquell temps. Havia nascut el fenomen. La Maria és una mestra d’Oliva que estudia al conservatori de Catarroja, que és un dels pocs on es pot cursar valencià.

En una entrevista a VilaWeb, feta pocs dies després de l’esclat, explicava que ja havia rebut un munt d’ofertes per a enregistrar un disc, per a portar-li la carrera, per a portar-li la comunicació, dies més tard ja actuava en una gala televisada de lliurament de premis… S’ho volia prendre amb calma, deia. Amb calma, però sense aturar.

El perquè del fenomen

Part dels motius d’aquell contagi viral de la cançó és que era inesperat i també que es constatava que hi havia futur i recanvi en la cançó tradicional valenciana. Es trenquen clixés i imatges petrificades. El material amb què era feta la veu de la Maria era capaç de dur la tradició molt més enllà si es barrejava amb intel·ligència amb altres estils, si el trànsit cap a la contemporaneïtat es feia amb intel·ligència.

En aquest any ha participat en desenes de festivals, s’ha fet més popular i s’ha adonat de la força que transmet de l’escenari estant, però també de l’impuls i l’energia que xucla del públic.

La força de les xarxes socials

I mentre tot això passava i anava congriant les lletres d’aquest disc, la Maria també s’ha adonat de la força que tenen les xarxes socials, de la importància dels materials que s’hi pugen, de dosificar la informació i de tenir cura de la seua imatge.

I ha crescut, ha deixat enrere aquella imatge de xiqueta fràgil per assumir la responsabilitat que té amb la música, amb la cultura del país. Ha crescut tant, que la primera cançó que presenta del disc, que es publicarà la primeria de l’any vinent, és la del propi vetlatori. Foc nou per a enllumenar tot allò que ha de venir.

El clip, que podeu veure i escoltar tot seguit, no és sinó la història del soterrament d’una xiqueta jove que viu la viralització d’una cançó i ha de madurar molt de pressa… I la cançó l’ha titulada “Mon vetlatori”. El clip el signa Víctor Serna i s’ha enregistrat a l’ermita de Santa Anna de Xàtiva. “Mon vetlatori parla de la desconstrucció personal, de tot el procés vital que he tingut”, diu la Maria a VilaWeb.

Cançons per a estimar-se i conèixer-se

“A la plaça ploren que t’han vist marxar / A la plaça ploren que t’han vist cantar”, comença la cançó. Aquesta i les altres del disc les ha escrites la Maria, com una manera de pair tot això que li ha passat aquest any. “Tot el que puga dir és poc, perquè ha sigut tan bonic! Ha sigut un autoaprenentatge, un treball personal d’autoestima. Jo mateixa, quan veia què em passava, pensava, quina sort que he tingut, la gent també m’ho deia, però quan em parava a pensar, m’adonava de tot el treball que he fet. Els humans tendim a autoflagel·lar-nos quan fem alguna cosa bé i ho atribuïm a la sort”, diu.

Aquesta conversa la tenim quan falten poques hores per al llançament del vídeo que serà la targeta de presentació del disc que vindrà més endavant. “Em sent com quan falten dos dies per al meu aniversari i estic molt emocionada. Tinc aquesta sensació d’ençà que va passar allò del vídeo viral i em van començar a passar coses boniques. Tinc la sensació que anirà tot molt bé. Si va la meitat de bé de com ha anat fins ara, em done per satisfeta.”

“Quan la gent escolte la cançó ja veurà cap on van les coses. Serà diferent d’allò que he fet fins ara, i en els directes, ja ho veureu…” El disc l’ha produït Tono Hurtado i l’ha enregistrat amb el segell Propaganda pel Fet, que també edita Zoo, Xavi Sarrià, Auxili i Maluks. Tindrà cinc temes propis i també inclourà una versió revisada, brodada, diu la nota de premsa, de “Arranquen vinyes” i dues peces més que la discogràfica anomena pròleg i epíleg. Totes les cançons estan inspirades en les estructures del cant valencià i hi ha molt de perfum de la música tradicional. Les dues iaies Maria de la Maria també reben un homenatge. És un disc molt personal, diu, escrit des de la pròpia experiència.

La felicitat que s’encomana

I a casa què diuen? “Han descobert una altra cara de mi. No m’havien vist mai des de la perspectiva d’una cantant. Sempre he sigut la Maria mestra. Ara veuen que aquesta altra cara em dóna molta felicitat”. Xavier de Bétera, el seu mestre i inspirador, també està content amb els resultats que obté la seua alumna. “Se’l veu molt satisfet perquè veu que ha valgut la pena cada un dels anys que ha estudiat, que ha estat transcrivint coses, que em donara ‘Arranquen vinyes’ i que haja arribat tan lluny”, diu. I mentre tot això ocorre, la Maria continua en el conservatori de Catarroja estudiant cant valencià, ja fa el segon curs del grau professional i vol continuar aprenent tant com puga.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any