La llibreria Som Negra baixa la persiana

  • Les vendes de llibres no basten per cobrir les despeses de l’única botiga especialitzada en gènere negre de la ciutat

VilaWeb
Miquel Àngel Díaz (esquerra) en una presentació de Graziella Moreno (centre) a la seva llibreria, en presència de Gori Dolz (dreta) de Alrevés
Sebastià Bennasar
02.10.2019 - 18:15

La llibreria Som Negra, única de Barcelona especialitzada en gènere negre, tancarà les seves portes definitivament el proper 15 de novembre. El seu propietari, Miquel Àngel Díaz, ho ha comunicat en un emotiu vídeo a les xarxes socials de la llibreria i personalment a molts dels seus clients. Els motius, els de sempre: les vendes de llibres no poden cobrir les despeses del negoci.

Som Negra va començar fa set anys. Primer estava situada a Collbató i combinava la venda de llibres de gènere negre amb la papereria. El negoci era sobretot on-line i ràpidament Miquel Àngel Díaz es va anar convertint en un llibreter de referència que s’havia guanyat la confiança d’escriptors i lectors i fins i tot del propi Paco Camarassa, impulsor de Negra y Criminal, la primera llibreria especialitzada en gènere negre a Barcelona.

Camarassa va ungir com a successor a Díaz quan el va convertir en moderador habitual al festival BCNegra de Barcelona. S’ha de recordar que SomNegra va ser una de les llibreries impulsores del festival de novel·la negra de Collbató i que Díaz s’havia foguejat en l’organització i moderació d’esdeveniments literaris a la falda de la muntanya de Montserrat.

Poc després del tancament de Negra y Criminal y de la mort de Paco Camarassa, Miquel Àngel Díaz va complir un dels seus somnis i va obrir un local físic a Barcelona, en concret al número 108 del carrer Aragó. Durant dos anys la llibreria s’ha convertit en un espai de referència per als amants del gènere negre i en un espai cultural de primer ordre on s’han celebrat nombroses  presentacions literàries, tant d’autors catalans com vinguts d’Espanya, del País Basc, de Galícia i algunes de fora de l’Estat. També s’han organitzat nombroses accions de foment de la lectura com els sopars de misteri.

Miquel Àngel Díaz sempre ha entès el negoci en la seva doble vessant, la de llibreria on-line especialitzada i la de llibreria física. Per això era molt habitual que ell fos l’encarregat de les vendes en festivals negres de casa nostra com Cubelles Noir, on muntava una molt ben nodrida parada.  També havia aconseguit que cada Sant Jordi el seu espai fos un lloc de trobada referencial per a tots els autors negres que passaven per Barcelona, amb una mítica foto de família anual just al punt de les dues del migdia.

Però és clar, ser referent per a escriptors i editorials no significa tenir els lectors necessaris com per mantenir un negoci tan complicat com una llibreria en aquests temps. I és que la llibreria on-line difícilment podia competir amb la immediatesa de les entregues d’Amazon, mentre que l’èxit de la novel·la negra ha omplert de novetats del gènere les taules de les grans llibreries i de les grans superfícies i molts lectors han preferit comprar en aquests establiments en lloc d’optar per la saviesa de les recomanacions d’un llibreter tradicional.

La xarxa s’ha omplert de solidaritat amb el llibreter i han estat molts els escriptors que han mostrat la seva desolació per la pèrdua d’un ‘temple’ de la literatura criminal. El tancament de la llibreria sorprèn en un moment en què el gènere negre és un dels més llegits i consolidats. El llibreter Paco Camarassa en el seu moment ja va denunciar precisament que l’èxit del gènere negre havia estat la condemna de la seva llibreria. Malauradament, la història es repeteix.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any