La junta electoral espanyola ha desestimat el recurs que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) va presentar contra els criteris de compensació a les forces no independentistes pel temps dedicat a la informació sobre la Via Lliure.

La Corporació havia proposat de fer aquesta compensació amb entrevistes a tots els partits no independentistes diumenge, però aquestes formacions rebutgen el format. Però ara la junta electoral estableix que la CCMA no pot decidir com compensa aquests partits, ans ‘correspon a l’administració electoral de decidir sobre aquestes mesures, en vista de les propostes del mitjà i de l’opinió de les formacions afectades, sense que el mitjà pugui imposar unilateralment aquestes mesures’.

I encara diu que, ‘atesa l’excepcionalitat plantejada per aquesta situació creada per la CCMA’, troba ‘justificat el rebuig de totes les formacions afectades de la proposta de compensació de la CCMA consistent a fer entrevistes als candidats’.

Per tant, segons la junta electoral la cosa ‘raonable’ és que ‘l’equivalència que s’exigeix per compensar la desigualtat produïda pugui realitzar-se, com propugnen algunes d’aquestes formacions afectades, procedint a la retransmissió durant el temps que proporcionalment correspongui, d’actes de campanya electoral de cada candidatura’.

La junta espanyola deixa la definició d’aquestes mesures en mans de la junta provincial de Barcelona, que les haurà de determinar, ‘d’acord amb els criteris acordats’ per la junta espanyola, i haurà de ‘garantir-ne el compliment efectiu’.

La CCMA recorrerà contra la decisió
La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha rebut aquesta tarda l’acord de la junta electoral i s’hi ha manifestat en desacord. Considera que és una mesura insòlita i sense precedents, en què els partits polítics ‘dicten a la carta la programació dels mitjans de comunicació, sense cap respecte pels espectadors ni pel criteri informatiu dels professionals’. Per aquest motiu, recorrerà al Tribunal Suprem per defensar la seva independència informativa.

‘Un estat d’excepció informativa’
El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha acusat la junta electoral espanyola de declarar un ‘estat d’excepció informativa’ després de saber-se aquesta decisió. El col·legi es declara perplex pel fet que estableixi fins i tot el format i deplora una actuació ‘sense cap mena d’escrúpols ni vergonya, afavorint la connivència amb els partits polítics per acabar imposant el seu criteri’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb