La investidura, pendent de la impugnació de Rajoy contra la llei de presidència

  • El govern espanyol i el TC blocaran la investidura a distància de Puigdemont, perquè JxCat i ERC han descartat de desobeir el tribunal

VilaWeb
Redacció
09.05.2018 - 01:50

El president espanyol, Mariano Rajoy, impugnarà avui la reforma de la llei de presidència després d’un consell de ministres extraordinari que començarà a les 11.00. S’hi aprovarà el recurs d’inconstitucionalitat –avalat pel Consell d’Estat espanyol– contra la norma que va validar el Parlament de Catalunya divendres passat. Quan el Tribunal Constitucional espanyol (TC) l’admeti a tràmit, l’estat espanyol considerarà la llei suspesa cautelarment durant cinc mesos.

La maniobra impedirà la investidura a distància de Carles Puigdemont, car JxCat i ERC han descartat de desobeir el TC. Tanmateix, abans de presentar el recurs Rajoy o bé la vice-presidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, hauran de signar la llei de presidència perquè es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Això tancarà definitivament la porta a la investidura de Puigdemont. A més, el TC ja en va suspendre cautelarment la candidatura. Puigdemont mateix explicarà qui proposa com a president provisional en una compareixença a Berlín aquesta setmana. Ahir, la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, va explicar que encara no s’havia decidit qui seria el quart candidat i que tots els diputats de la formació estan a disposició del president.

Ronda de contactes i investidura en una segona tanda
La intenció de JxCat i d’ERC és investir el quart candidat en segona tanda per majoria simple, amb seixanta-sis vots. Tan bon punt Puigdemont anunciï el candidat, el president del parlament, Roger Torrent, farà ràpidament una ronda de consultes i convocarà el ple d’investidura. La data màxima fixada en la reunió de JxCat de dissabte passat a Berlín és el 16 de maig.

Ahir el TC no va prendre cap mesura cautelar contra la delegació del vot de Puigdemont i del conseller Toni Comín, en el moment d’admetre a tràmit el recurs de Ciutadans. No obstant això, dimecres la justícia belga pot aixecar les mesures cautelars que va imposar a Comín –no sortir de Bèlgica– mentre estudia l’euroordre del Tribunal Suprem espanyol. Si fos el cas, Comín podria perdre la capacitat de delegar el vot. En conseqüència, JxCat i ERC han de valorar els riscs de la convocatòria del ple per evitar de perdre la majoria simple i, de retruc, que no es pugui investir ningú, cosa que faria que el 22 de maig es convoquessin automàticament unes noves eleccions.

Tanmateix, abans pot haver-hi un altre entrebanc: la confirmació del processament per rebel·lió contra Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull, Raül Romeva i Jordi Turull. La situació de presó preventiva implicaria la suspensió de l’exercici de càrrecs públics i, per tant, tots cinc diputats haurien de ser substituïts abans del ple d’investidura.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any