La Intersindical Valenciana ha proposat, amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna, un Pacte Valencià per la Igualtat Lingüística amb l’objectiu de garantir-la en tots els àmbits socials. En un comunicat, el sindicat ha assegurat que la situació del català requereix un gran consens social que serveixi per a establir els objectius i actualitzacions necessaris per a avançar en el procés de recuperació i normalització lingüística.

Ha considerat que la majoria de la societat valenciana està d’acord a impulsar l’ús i ensenyament de la llengua, per això proposa aquest pacte, amb la participació d’administracions, institucions, entitats, partits, sindicats, universitats, comunitat educativa i defensors de la igualtat lingüística real i efectiva. “Un pacte amb un procés de negociació que serveixi per a consensuar un full de ruta per a impulsar una autèntica normalització al sistema educatiu, però també a totes les administracions públiques, la justícia, els mitjans de comunicació, i més àmbits de la societat valenciana”, ha assenyalat.

La Intersindical Valenciana ha recordat que l’estat espanyol va ratificar la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries que va entrar en vigor l’1 d’agost de 2001, però el Consell d’Europa ha denunciat que l’estat espanyol n’incompleix els preceptes, i que també ho fa el Consell perquè el decret de plurilingüisme impossibilita l’aplicació de programes d’immersió en català.

El sindicat considera que per a complir la Carta Europea s’han de posar en marxa un seguit de mesures que haurien d’estar contemplades al Pacte Valencià, com ara la promulgació d’una llei d’igualtat lingüística i les partides pressupostàries necessàries per a poder aplicar-la. També hauria d’incloure l’eliminació de les exempcions al català a les comarques castellanoparlants, la consideració del català com a llengua vehicular del sistema educatiu, l’establiment de la competència lingüística per a l’accés a la funció pública, i la reciprocitat plena i l’espai audiovisual en català.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.