La inflació de l’estat espanyol puja al 5,8% després de la fi de l’ajuda als carburants

  • La inflació subjacent arriba al 7,5%, la xifra més alta des de desembre de 1986

VilaWeb
EFE
30.01.2023 - 09:45
Actualització: 30.01.2023 - 22:58

La taxa interanual de l’índex de preus al consum (IPC) a l’estat espanyol ha pujat una dècima al gener i ha arribat al 5,8%. La pujada coincideix amb la fi de la bonificació general al preu dels carburants, i malgrat la baixada de l’IVA d’alguns aliments. És la dada avançada per l’Institut Nacional d’Estadística espanyol (INE), que afegeix que la inflació subjacent, sense aliments no elaborats ni productes energètics, ha crescut mig punt fins al 7,5%, la xifra més alta des de desembre de 1986.

El repunt de la taxa anual d’inflació de gener trenca cinc mesos de moderació en l’evolució de la pujada dels preus després del pic del 10,8% que va arribar al juliol. L’INE vincula aquesta pujada de la inflació al gener a l’augment de preus dels carburants, superior a la de gener de 2022, i al fet que la baixada de preus de la roba ha estat menor que a l’any passat. Per contra, destaca la baixada dels preus de l’electricitat, que ha estat major que el gener de 2022.

En aquest IPC, explica l’INE, s’incorporen per primera vegada els mercats lliures del gas i l’electricitat. A més, es comença a fer servir com a font principal en l’estructura de les ponderacions, és a dir el pes de cada producte o servei en el càlcul de l’IPC, el sistema de registre de la comptabilitat de l’estat espanyol, en compte de l’Enquesta de Pressupostos Familiars com fins ara.

El 31 de desembre va acabar el descompte obligatori de 20 cèntims per litre de combustible —gasolina i gasoil— per a tots els consumidors i que ara només s’aplica als transportistes per carretera. A més, el primer de gener va començar a aplicar-se l’eliminació de l’IVA en els aliments de primera necessitat i la rebaixa a la meitat, del 10% al 5%, en els olis i la pasta.

En taxa anual, els preus de consum cauen un 0,3% respecte al mes de desembre

En l’índex de preus de consum harmonitzat (IPCA), la taxa de variació anual estimada també va ser del 5,8%, tres dècimes superior a la registrada el mes anterior. La variació mensual estimada de l’IPCA baixa del 0,5%.

La dada definitiva de gener es coneixerà el pròxim 15 de febrer.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any