La inflació de l’eurozona es va moderar al 10,1% al novembre, la primera baixada en 17 mesos

  • La taxa és cinc dècimes inferior a la de l'octubre, però continua sent la segona més alta de la història

VilaWeb
ACN
16.12.2022 - 12:08

L’Eurostat ha confirmat l’alentiment de la inflació a l’eurozona per primera vegada en 17 mesos. Després que els preus al conjunt de la zona euro haguessin encadenat pujades inèdites, la taxa d’inflació al novembre es va situar en el 10,1%, cinc dècimes menys en comparació a la pujada registrada a l’octubre (+10,6%). Les dades definitives publicades avui, però, modifiquen a l’alça les xifres provisionals de fa dues setmanes, que situaven la variació del novembre en el 10%. A més, la taxa d’inflació es manté en doble dígit i és la segona més alta de la història.

L’energia va ser el component que va continuar impulsant l’alça dels preus, tot i que aquest darrer mes de novembre es va encarir de forma menys accentuada. Si bé durant el mes d’octubre l’import dels productes energètics presentava una variació interanual del 41,5%, al novembre va ser del 34,9%.

Quant als aliments, l’alcohol i el tabac –l’altre element que més ha contribuït en l’alça de preus durant els últims mesos-, aquests van experimentar un creixement del 13,6% respecte al novembre de l’any passat, cinc dècimes més en comparació amb la taxa d’octubre (+13,1%).

Quant a la resta de partides, la inflació al novembre va situar-se en el 6,1% per als béns industrials –la mateixa que a l’octubre- i en el 4,2% pels serveis, xifra que suposa una lleugera caiguda respecte a l’octubre (+4,3%).

Primera caiguda intermensual en 17 mesos

A banda de la reducció de la taxa d’inflació interanual, els preus a l’eurozona també van reduir-se per primera vegada en 17 mesos en termes intermensuals. Segons les dades definitives de l’Eurostat, els productes van abaratir-se un 0,1% de mitjana entre l’octubre i el novembre, un comportament impulsat precisament per la caiguda dels preus de l’energia (-1,9%), dels aliments no processats (-0,7%) i dels serveis (-0,3%).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any