L’11 de setembre de 1978 en Gustau Muñoz de Bustillo, un jove de 16 anys, fou assassinat al carrer Ferran de Barcelona després d’un incident amb la policia espanyola. Malgrat les confessions dels policies i diversos testimonis, el cas va ser arxivat sense arribar a judici i mai ningú va ser jutjat ni condemnat per aquells fets. Després de 38 anys sense cap moviment en la investigació, la família ha decidit presentar una querella a la justícia argentina.

L’han presentada Marc Muñoz i quatre testimonis més, i ho han fet al consolat de l’Argentina, que la farà arribar al jutjat de Buenos Aires. Ha estat redactada amb l’assessorament del Casal Argentí de Barcelona i amb l’ajuda de les Oficines d’Atenció al Ciutadà de Barcelona, en aplicació de la resolució del consistori la ciutat de donar suport a les víctimes del terrorisme de l’estat espanyol.

Un assassinat pre-constitucional
Gustau va morir a causa dels trets del policia José Luis Varela Miras, uns mesos abans de ser aprovada la constitució espanyola i sota el govern de Suárez. Per tant, malgrat que era un govern electe, tot l’aparell repressiu i judicial era franquista, per això, ara es reclama a l’Argentina una justícia que l’estat espanyol nega i negarà.

Ara, amb la presentació d’aquesta querella, comencen dues línies d’acció: una jurídica, basada en la Justícia Internacional contra els crims de la humanitat i una altra de difusió, per aconseguir que aquesta informació arribi als criminals, si són vius, i als seus còmplices. ‘Perquè sàpiguen que la seva impunitat comença a rovellar-se, que el neguit va canviant de bàndol’, diuen des del Casal Argentí, encarregat de difondre el comunicat de premsa.

Avui, a l’Espai VilaWeb, es presenta públicament aquesta querella que ja està en mans de la justícia argentina.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb