Aquest migdia, onze abanderats a ritme de tabals sortiran des del Teatre Micalet de València per recórrer el centre de la ciutat en processó. Durant l’itinerari, l’artista Rafa Tormo farà ballar les banderes, cadascuna amb una lletra brodada i conformant totes juntes la paraula ‘postpopular’. El guarnit es completa amb siluetes de gent fatigada sobre vellut roig. Una volta acabat el ball, les banderes s’instal·laran a la façana del Teatre Micalet fins el mes de maig.

Aquesta acció artística s’anomena ‘IP27 Celebrem la derrota. El ball de les banderes‘ i forma part del projecte Confluències, una iniciativa del Teatre Micalet que fa convergir les arts escèniques i les plàstiques per apropar el teatre a altres disciplines artístiques. És el segon any que es fa i l’artista convidat d’enguany és el productor cultural Rafa Tormo, que farà servir la façana del Teatre Micalet com a espai artístic.

Tormo insta el públic a acceptar que vivim en una societat derrotada, on tots som plens de frustració i desànim. Per això, diu, la millor cosa que podem fer és assumir-ho i celebrar la derrota. I la millor manera de fer-ho és retent-nos un homenatge amb el ball de les banderes, seguint el model de la festa popular que es fa a Beniarjó i que ha estat la font d’inspiració d’aquesta acció. En aquest municipi de la Safor, cada any es fa un homenatge a diverses persones del poble dedicant-los el ball de la bandera, acte central de la festivitat de Sant Marc. És una tradició única, de reminiscències florentines, que data del segle XVII. Això ha servit d’inspiració a Rafa Tormo.

Després de la cercavila i la penjada de les banderes, l’acte es completarà amb un dinar i una tertúlia amb Tormo, per tal de reflexionar sobre el missatge que hi ha darrere de la seva intervenció. Per això el dinar serà un àpat per a celebrar la derrota i la tertúlia posterior serà desanimada.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.