La dreta política i mediàtica valenciana ha començat una ofensiva a favor de la presència dels símbols espanyols. Acusa el nou govern, i molt especialment Compromís, d’amagar-los.

La primera polèmica important va arribar quan a la Batalla de Flors de la Fira de Juliol de València es van substituir les grans banderes espanyoles que feia servir el Partit Popular per banderes de la ciutat.

Posteriorment, especialment el diari Las Provincias, s’ha fet molt ressò de decisions sobre la simbologia adoptades per alguns batlles, sobretot de Compromís.

Un cas va ser el de la batllessa de Sueca i l’himne espanyol. La nova batllessa Raquel Tamarit va demanar a les bandes de música locals que reflexionassen sobre el fet que a les processons, al final, s’interpretàs l’himne espanyol. Va recordar que la llei aprovada al 1997 pel Partit Popular no ho autoritzava i que a moltes poblacions del voltant no passava. Malgrat que és ben clar que la llei no autoritza l’ús de l’himne espanyol a les processons, el fet que el debat haja estat començat per una batllessa de Compromís ha encès la dreta. Tamarit ha aclarit que, a banda de la qüestió de la legalitat, molta gent de la seua ciutat no s’identifica amb aquest himne.

La federació valenciana de bandes de música ha fet costat a la batllessa amb un comunicat en què recordava que, efectivament, fer sonar l’himne espanyol en una processó no era autoritzat per la llei que regulava l’ús d’aquest himne i ha demanat a les autoritats que no posassen els músics en una situació incòmoda.

La bandera desapareguda a L’Alcora
L’altra polèmica ha tingut per protagonista involuntari el batlle de L’Alcora, Víctor Garcia, també de Compromís. Las Provincias ha tornat a fer un tema en aquest cas del fet que al llibre de les festes locals el batlle va aparèixer retratat només amb les banderes oficials del País Valencià i d’Europa al darrere. L’entorn del PP a Twitter ha engegat de seguida una campanya afirmant que havia amagat la bandera espanyola expressament. El diari ja havia redactat un article abans per a dir que el batlle havia amagat la bandera espanyola darrere una cortina al seu despatx oficial.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.