Suspès el ple que havia de votar el pressupost de l’Ajuntament de Barcelona

  • Les claus de la batalla per aprovar el pressupost que Colau necessita per governar

VilaWeb
Redacció
24.04.2016 - 22:00
Actualització: 25.04.2016 - 12:49

Finalment, el ple de l’Ajuntament de Barcelona ha estat suspès arran de la impossibilitat de formar una majoria per a aprovar l’ampliació del pressupost prorrogat amb 275 milions. De moment queda paralitzat el pla d’actuació d’Ada Colau i la possibilitat de fer govern amb el PSC. Esquerra i els socialistes, durant la setmana passada, van arribar a acords amb Colau de diferent índole per a donar suport a l’ampliació i desblocar l’acció de govern, fet que va donar esperances a Barcelona en Comú. Però la negativa de la CUP va ser una galleda d’aigua freda que ha acabat fent suspendre el ple.

L’equip d’Ada Colau, amb Pisarello al capdavant, esperava pactar amb la CUP, confiaven en un canvi, i aquests dies han triat Twitter com a escenari dialèctic per a exercir pressió i acorralar la CUP i fer aflorar contradiccions. Han fet piulades específiques explicant què s’hi perd o què s’hi guanya a cada barri amb els canvis al pressupost. Qui més ha piulat i repiulat ha estat Adrià Alemany, responsable de relacions institucionals, que és també qui s’ha enfrontat més directament amb la CUP: ‘No es pot ser més condescendent amb la CUP Barcelona. Tomba els pressupostos més socials de la història amb CiU, PP, Ciutadans. No té perdó.’ Alguns altres regidors han format part de la confrontació, com ara Janet Sanz, que piulava ‘Si no tenim pressupostos 9barris es queda sense 5,5 milions per a enfortir resposta social a la desigualtat injusta’, o Gala Pin, que deia que ‘sense canvi als pressupostos no hi hauria procés del Teatre Arnau’. Tot ha estat debades: la CUP ha estat inflexible i ha dit no tantes vegades com ha calgut.

Arran d’aquesta negativa rotunda, Barcelona en Comú es va arromangar i, fent allò que ningú no s’imaginava que veuria mai, va temptar Ciutadans, tot i que Carina Mejías, la líder del partit a l’Ajuntament de Barcelona, i Colau no han tingut mai manies a manifestar-se la manca de sintonia mútua. El dia de Sant Jordi van parlar, però no va servir de gran cosa: Mejías ha dit que no i ha insistit que era contrària a aquesta ampliació de pressupost. Ha fet una contraoferta, amb un document de 15 propostes, i ha recordat que el camí idoni, segons ella, era fer canvis, partida per partida, i oblidar-se de l’ampliació.

Avui també ha quedat congelat l’acord de govern de Barcelona en Comú i el PSC liderat per Collboni. Aquest era el pas següent que semblava formar part del full de ruta d’Ada Colau. Un pacte que havia de donar més fortalesa a la política municipal i que tot fa pensar que haurà d’esperar. El nou pacte municipal hauria d’haver portat també canvis en les regidories, que ara hauran d’esperar. Un dels possibles canvis més comentats aquests darrers mesos és que Collboni es faria càrrec de la cartera de Cultura. El problema és que si tot triga tant a arribar les expectatives acabaran devorant qualsevol realitat.

Aquest és el resum final de la batalla que ara Colau haurà de mirar d’enfocar d’una altra manera. Però com s’hi ha arribat, fins aquí? Quines raons té cadascú? Què hi ha en joc a la ciutat de Barcelona?

Quants vots calen per a aprovar els canvi pressupostari?
A l’Ajuntament de Barcelona hi ha 41 regidors. Barcelona en Comú, Esquerra i PSC sumen vint vots. Els en falta un. També podrien guanyar si Ciutadans i la CUP s’abstinguessin.

Per què Barcelona en Comú vol modificar el pressupost?
La votació d’avui proposa una ampliació de 275 milions al pressupost prorrogat del 2015 per a poder portar a terme un pla social que aquests darrers mesos han explicat als barris de la ciutat. Altres accions importants són la creació de 1900 llocs de treball a l’Ajuntament  la recuperació del Teatre Arnau, el trasllat de la presó Model o millores en el transport, sigui més estacions de metro L10 o més descomptes. Cada barri té un pla de millores socials concret, que ha estat presentat

Per què la CUP de Barcelona diu no a la modificació de pressupost de Colau?
La CUP creu que el pressupost que proposa l’equip de govern municipal és una continuació del de CiU. Segons que ha explicat la regidora Maria Rovira, els principals punts de discrepància són que els nous comptes no inclouen una renda garantida municipal i la desaparició del grup antiavalots de la guàrdia urbana de Barcelona. La proposta de la CUP s’explica en el document ’10 pedalades’.

Què han negociat Esquera i Barcelona en Comú per arribar a un acord?
A part les millores per als ciutadans, l’acord entre Barcelona en Comú i ERC té també per objectiu millorar les relacions entre l ‘Ajuntament de Barcelona i la Generalitat. Això hauria de fer-se evident en una reunió entre totes dues institucions aquests mesos vinents. S’ha parlat del maig o del juny. El document sencer de la proposta d’ERC el podreu trobar ací.

Els punts principals de l’acord són aquests:

1) La línia 10 rebrà de l’Ajuntament de Barcelona 15 milions d’euros perquè l’any 2017 funcionin les estacions Foc Cisell i Foneria del barri de la Maria a la Zona Franca.

2) L’Ajuntament de Barcelona comprarà per 2 milions d’euros els terrenys on ara hi ha la presó de Trinitat Nova i s’hi construiran habitatges socials. Això hauria de servir perquè la Generalitat traslladés la Model a la Zona Franca, però no hi ha res decidit del tot, ni l’emplaçament ni la data.

3) S’han acordat diverses millores del transport públic, com ara la inversió d’1,9 milions perquè millorin les prestacions de la targeta T-15 (nens i joves menors de 15 anys) o més millores en l’àmbit educatiu.

Els socialistes són incondicionals?
Jaume Collboni va deixar clar que li agradaven els canvis que proposava Colau, que els veia ben enfocats. La seva principal preocupació. Collboni ha demanat més diners per a reforçar les polítiques socials. També ha demanat recursos per a un pla pilot per a introduir l’anglès a les escoles. Per als socialistes aquest canvi de pressupost significaria la porta oberta per a entrar al govern.

Hi haurà un govern tripartit?

Malgrat la voluntat d’acord i que Alfred Bosch i Ada Colau sovint mostrin bona sintonia, ERC descarta d’entrar al govern municipal si hi entra el PSC. Colau parla d’un govern d’esquerres, però de moment s’haurà de conformar a formar govern amb el PSC. L’aprovació del canvi de pressupost era el primer pas per a poder arribar a aquest acord.

Per què el grup municipal de CiU votarà no?
Joaquim Forn no veu amb bons ulls l’aval d’Esquerra a la proposta de Barcelona en Comú. Diu que l’ampliació del pressupost compromet la solvència de l’ajuntament i que no ajuda a impulsar l’activitat econòmica. A parer seu, aquesta ampliació posa en ric els diners de caixa i el pagament a trenta dies.

Què vol negociar Ciutadans?
Carina Mejías proposa d’arribar a un acord majoritari amb tots els partits de l’oposició posant èmfasi en l’emergència social i a reorientar el model econòmic dels últims mesos. El document amb les propostes inclou un total de quinze punts, amb mesures específiques com ara impulsar un ampli acord polític per a crear un parc d’habitatges de lloguer social; reformular el Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT); i aplicar un pla integral de seguretat i convivència a l’espai públic, per desenvolupar una àmplia acció preventiva dels cossos de seguretat i combatre les màfies de venda ambulant il·legal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any