Membres de l'equip de govern de l'Ajuntament de Sagunt al balcó del consistori

L’advocacia de l’estat, en representació de la delegació de govern espanyol al País Valencià, ha recorregut davant un jutjat de València l’actuació de l’Ajuntament de Sagunt i de Silla d’exhibir la bandera republicana espanyola i mantenir-la en la seu consistorial. El recurs sol·licita a més al jutjat que es prenguin mesures cautelars i s’investigui si es tracta d’uns delictes de prevaricació.

Des de la delegació de govern, i davant l’arribada del 14 d’abril –data en què es commemora la II república espanyola–, es va enviar a diferents ajuntaments aquesta mateixa setmana un comunicat que recordava que no es poden enarborar com a pròpies altres banderes que no sigui l’’oficial’ i que utilitzar una bandera no constitucional ‘vulneraria el principi de neutralitat i objectivitat que ha de regular l’activitat de les administracions públiques’.

No obstant això, l’Ajuntament de Sagunt i el de Silla han exhibit avui a la façana de l’edifici consistorial una bandera de la segona república, amb motiu de la celebració del 86 aniversari de la seva proclamació, raó per la qual, ‘entenent que aquesta actuació és contrària a l’ordenament jurídic’, s’ha interposat un recurs contenciós-administratiu per part de l’advocacia de l’estat, han confirmat fonts de delegació.

El Govern considera que aquesta decisió vulnera l’article 4 de la constitució espanyola i els articles 2.1 i 3.1 de la Llei 39/1981, de 28 d’octubre, per la qual es regula l’ús de la bandera d’Espanya i el d’altres banderes i ensenyes, de manera que els consistoris demandats infringeixen la legalitat vigent en permetre i mantenir la col·locació a l’edifici consistorial d’una bandera (la republicana) que no té la consideració de bandera oficial de l’estat espanyol, ostentant aquesta condició únicament la constitucional de 1978.

 

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]