La degeneració dels Mossos d’Esquadra

  • Que els Mossos diguen que els agradaria fer servir Pegasus en les investigacions és una afirmació insultant per a les víctimes d'aquest programari i sorprenent del moment que Europa en desaconsella obertament l'ús

VilaWeb
El comissari en cap durant la compareixença parlamentària de divendres passat (fotografia: ACN).
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Quan els Mossos es van desplegar a Barcelona, un fet anecdòtic em va ensenyar que aquella policia era, era, una altra cosa. Una nit tornava a casa jugant amb una de les meues filles. Jo caminava per una vorera i ella per l’altra i imitàvem el caminar i els gests de tots dos. De sobte, un cotxe dels Mossos es va acostar a la menuda i li va preguntar si anava sola i si necessitava res. En català, és clar. Vaig travessar ràpidament, vaig explicar al policia que jugàvem i tots tres vam acabar rient. Aquella policia era radicalment diferent de la policia espanyola i la Guàrdia Civil que havíem tingut fins aleshores. Pròxima, atenta, educada, amb una enorme voluntat de servei…

Ha passat molt temps d’aleshores ençà i, parlant en termes generals, per mi és evident que el cos ha degenerat. Hi ha molta gent a dins que vol fer la feina ben feta i que es continua comportant d’aquella manera tan amable que he descrit adés. Però l’esperit general s’ha degradat a un nivell increïble. Després del 155, especialment.

De tant en tant, hi ha una prova o una altra que ens ho revela, això. Unitats com la BRIMO són, de fa anys, una vergonya per al país i haurien d’haver estat dissoltes fa molt temps. Però, contràriament, el mal sembla que es va estenent. Per exemple, fa poc els Mossos van fer un simulacre de reacció a un atemptat a l’estació de Sants, en què els periodistes de VilaWeb vam poder constatar no tan sols que si allò fos real el resultat no seria lluït, sinó que totes les ordres de l’exercici, de la primera a la darrera, els comandaments de la policia catalana els feien en espanyol.

Però aquests dies m’ha deixat especialment estupefacte una declaració en seu parlamentària del comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent. Divendres passat, Sallent va dir que els Mossos sospesen de fer servir Pegasus en les investigacions i que els agradaria fer-lo servir.

L’afirmació la féu amb molts matisos sobre les ocasions en què s’empraria i com s’empraria, però, en qualsevol cas, a mi em sembla increïble.

Increïble en un país com el nostre, on Pegasus s’ha fet servir com s’ha fet servir, i en què hem vist amb tota la cruesa el mal que pot arribar a fer aquest programari.

Increïble per la manca absoluta d’empatia que una afirmació com aquesta implica per a les víctimes de l’espionatge, començant pel president de la Generalitat, Pere Aragonès.

I especialment increïble tenint en compte que la Unió Europea ha desaconsellat l’ús i els tractes amb aquest programari. El Parlament Europeu ha arribat a proposar la prohibició total de l’ús de Pegasus a la Unió i la policia catalana pot amollar-nos com si res que els agradaria fer-lo servir? Quin ens ho havia de dir…

 

PS1. Aquests dies vivim situacions molt dures per la guerra entre Israel i Gaza. N’hem explicat unes quantes, ja, però la d’avui és corprenedora i indignant. En aquest article expliquem amb tots els detalls que Israel va forçar un infermer a deixar quatre nadons amb mala salut a l’hospital que havia d’abandonar i que, dues setmanes després, un periodista els va trobar en estat de descomposició al mateix llit. És una lectura molt dura, però us la recomane molt.

PS2. VilaWeb necessita el vostre suport. Si ho voleu, i podeu, us demanem que us en feu subscriptors, perquè és gràcies als qui ja ens ajuden que podem continuar creixent. Imagineu què podríem arribar a fer amb el doble de subscriptors que els que tenim ara!

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
04.12.2023  ·  22:02

Algunes unitats i comandaments dels mossos estan desconnectats d’una realitat que no poden entendre. Acabaran dissoltes. Això del Pegasus és de desqualificació directa.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
04.12.2023  ·  22:25

El mal ve del “desplegament”: presses per farcir el cos que van ser hàbilment aprofitades per allò que després s’ha anomenat “unionisme” per farcir el cos de cadells de la seva clientela, reclutada a les àrees metropolitanes, bàsicament pel PSOE.
Un altre gol per l’escaire encaixat pel país mentre que els “nostres” polítics es manifestaven ben cofois per l’acord assolit amb Madrid.
Però encara i així, com en la llei de Murphy, tot pot anar a pitjor doncs encara continuen negociant coses amb Madrid fent veure que ho fan pel nostre bé.
Inconsciència o mala fe?
Quousque tandem…?

Carles Serra
Carles Serra
04.12.2023  ·  22:57

Aquesta descripció dels mossos que fas apreciat Vicent, és el reflexe del governet que gestiona la gestoria mal anomenada govern de Catalunya.
Ja em diràs que fa això d’Elena (responsable dels mossos)
En fi Vicent, alçades d’ara comentar el governet i el partit que representant ER ni esma ja em queda.
Tot plegat és molt trist veien tanta degradació i cada vegada una “cultura”/forma de procedir com els partits espaÑols, per això tenen com referència el Pegasus amb el silenci del governet.

Josep Gualló
Josep Gualló
04.12.2023  ·  23:24

Anys llunyants corriem davant dels grisos que que ens empaitaven enarbolant porres.

En aquelles corredisses, vaig passar por. Ara tinc por del mossos. Mossos què per l’uniforme, la seva mala llet, el castellà que parlen, costa molt, distingir de la guardia urbana de Barcelona.

És terrible que ara els mossos ens facin més por que els antics grisos i guardies civils amb tricorni o casc.

Doncs per més INRRI, quan eren uns peixos al cove del MHP Jordi Pujol eren gent estimada i apreciada.

Encara era igual o més estimat el cos dels mossos quan despres de l’atemptat a la Rambla van demostrar que eren molt millor policia que la de Ñ. Quan la població posava flors als cotges patrulla i els aplaudia mentre a poca distancia xiulaven al rei quehavia de fugir amb la cua entre les cames.

Aquell cos de policía exemplar ja no existeix. Ara ens fà fastic a tots. No podem fer rès més que somniar amb quan la negociació a Suïssa ens porti a la independencia i entre moltes més cosses poguem decidir quin model de policia volem.

Jaume Riu
Jaume Riu
04.12.2023  ·  23:41

L’OPORTUNITAT DE CREAR DE NOU UN COS DE POLICIA PROPI

El model de govern de la Generalitat autonòmica i la gestió excel·lent del cos de Mossos d’Esquadra són dues realitats incompatibles.

Per diverses raons professionals i personals he seguit d’a prop la feina d’alguns consellers d’Interior, per exemple Xavier Pomés, Joan Saura o Felip Puig. En tots els cassos el nomenament va resultar ser com un regal enverinat perquè totes les bones intencions polítiques s’estavellaven contra la realitat policial del regne d’Espanya que limita l’accés en igualtat de condicions a l’Europol de La Haia i, el que és més greu encara, imposa la incorporació de membres dels cossos i forces de seguretat que desconeixen el català i arriben d’Espanya convenientment alliçonats.

Fa anys que ja vaig renunciar a culpar al conseller de torn de les barbaritats que ens regalen els Mossos d’Esquadra, perquè amb l’espanyolitat del tracte, amb la repressió d’unitats com la BRIMO, amb l’ús de les pilotes de goma i ara al demanar l’ús de Pegasus, només obtenim el que hem sembrat amb l’aberració del model autonòmic.

Fora de les dictadures, tant els Mossos d’Esquadra com qualsevol força policial, per definició han d’estar en el bàndol dels ciutadans, i no en el bàndol del poder i en contra dels ciutadans.

Quan Catalunya sigui un nou estat d’Europa, independent del regne d’Espanya i en forma de república, tindrem l’oportunitat de crear de nou un cos de policia propi.

Josep Jallé
Josep Jallé
04.12.2023  ·  23:56

Sorprens, benvolgut director, amb la teua sorpresa.
L’efecte “gorra” sobre els cervells és universal, es digui com es digui qui els comandi. O, es que hi veiem molt diferencia entre un Elena i un Grande-M.?.
Grisos, verds, blaus, caquis, marrons és la màxima diferència: la vestimenta. Be, potser també la composició dels gasos, de les pilotes de goma, de les porres que fan servir. Potser.
Salut!.

Jaume Vall
Jaume Vall
05.12.2023  ·  00:30

Pot ser que tinguem el que ens mereixem, el que s ha cuinat a foc lent, i ara ens adonem quan ens crema?

enric arquimbau
enric arquimbau
05.12.2023  ·  01:13

Sovint, quan veig un grupet de mossos parlant entre ells en qualsevol carrer, m’hi apropo tot caminant per escoltar amb quina llengua xerren; sempre és en castellà. I em pregunto, per això vam crear el Cos? No era per substituir els Grisos, i tenir una Policia de proximitat? Un Cos de policia amb ciutadans del país propi?…

PAU BOLDU
PAU BOLDU
05.12.2023  ·  05:06

Deixar la policia en mans de psoecialistes dels bons temps dels assassins nazional.psoecialistes del GAL, es junquerisme de la barbarie. Aragones, de que vas, amic dels GALs? Serra.gonzalez, pistolers i matons espanyols

Ferran Jorba
Ferran Jorba
05.12.2023  ·  05:52

Potser hi té alguna influència que, a partir de la primera llei del primer govern tripartit, es va permetre que s’hi poguessin incorporar agents dels cossos de seguretat de l’Estat que treballaven a Catalunya.
https://www.ara.cat/politica/l-empremta-primeres-lleis-govern_1_4084942.html

Imma Presseguer
Imma Presseguer
05.12.2023  ·  06:18

Parafrasejant el mateix director de Vilaweb (2017); “sense Mossos no hi ha independència”.
Doncs no hi ha ni hi haurà independència.
I és que un poli és un poli. Aquí i a la Xina Popular, encara que els vesteixin de seda o parlin català.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
05.12.2023  ·  06:25

Encertat article benvolgut Director, conec bé els antics grisos,
i els “picoletos” i un familiar “mosso” que fa temps va deixar el cos. Els vaig tractar de petit i de jove i si bé vaig llegir 1984 i també el “Mon feliç” de Huxley, no ho vaig entendre fins que vaig veure aquell film de Woody Allen en que basat en aquests llibres paròdia un funcionari de la policia politica, que “tortura” a la feina i al mateix temps és un bon pare de família. És la condició humana? O és acab ?

Albert Miret
Albert Miret
05.12.2023  ·  07:29

Com tot, la degradació es produeix sistemàticament quan un estat és comprat o venut per un veí amb tots els poders i l’odi historic que el caracteritza. És evident, que la policia que era nostra, ja no ho és. Molestava perquè era democràtica i educada i, sobretot perquè era molt més efectiva que la espanyola, i això no ho podien tolerar. Avui ja només és un apèndix de la seva policia, a la que obeeixen i imiten. Quan recuperem un govern català, haurem de tornar a començar si volem una policia catalana com la que vam tenir quan era la nostra.

miquel segura
miquel segura
05.12.2023  ·  07:31

La policia, sigui la que sigui, és gent que fa servir eines de matar i malferir a les persones.

enric llopis
enric llopis
05.12.2023  ·  07:41

D’acord amb Josep Jallé. Baixem de l’hort estimat Vicent?

Pep Agulló
Pep Agulló
05.12.2023  ·  08:08

¿”POLICIA PRÒPIA”, A IMATGE DE L’ESPANYOLA ?

Els Mossos ja ho són “policia pròpia”, i tan pròpia, d’un model d’autonomia que no suporta, com diu Albert Miret, cap progrés en matèria democràtica, i menys en l’àmbit de la policia…. Si fos democràtica, al servei del ciutadà, li buscarien l’anticonstitucionalitat…

Salvador Aregall
Salvador Aregall
05.12.2023  ·  08:36

Amb perdó, el problema el tens tu, Partal, per creure una cosa que no és i què no ha estat mai. Els mossos sòn policia judicial i formen part de les “fuerzas y cuerpos de seguridad del estado”. Per què els catalans tenim aquesta pulsió a idealitzar tot allò que, sense ser-ho, ens sembla que és nostre?. Sovint a sota d’una barretina hi ha un franquista, cal tenir-ho present

Juli Schmid
Juli Schmid
05.12.2023  ·  08:50

Un exemple més d’un país que viu emmirallat en Espanya. Des dels tertulians, fins al raïm de Cap d’Any, passant pel culte al futbol i a l’intercanvi de carteres entre ministres, com els esclaus de la caverna, les úniques referències que tenim són les ombres que ens projecten. Hi ha un món allà a fora, plè de llum i aire fresc i només cal gosar girar la mirada per atansar-lo.

Maria Fullana
Maria Fullana
05.12.2023  ·  09:22

I, especialment, sabent que és un programa creat per sionistes.

Vedruna Francès
Vedruna Francès
05.12.2023  ·  09:22

Però que no deien que aquest programari només el podien comprar els estats? I que val una milionada per cada infecció? Doncs ja em diran amb el permís (i els diners) de qui el pensen adquirir… De Ñòrdia?? Suposo que també en dictarien els objectius, en aquest cas…
Altrament, ja es poden posar les piles per fer la independència! (mode ironia off)

Joan Cuscó
Joan Cuscó
05.12.2023  ·  09:25

Foc nou als mossos.

Joan Andreu Juan
Joan Andreu Juan
05.12.2023  ·  09:39

Com vàrem perdre aquella connexió amb els mossos de l’estiu i la tardor de 2017?

Carles Ortiz
Carles Ortiz
05.12.2023  ·  09:51

El cos policial dels Mossos d’esquadra va ser creat per Felip 5. Només per aquest motiu ja s’haurien d’haver dissolt.

ESTHER QUETGLAS
ESTHER QUETGLAS
05.12.2023  ·  09:57

Ai el Català, que poc i poc s’utilitza en qualsevol feina. Es un esforç constant poder-lo parlar i escoltar, no només al cos dels mossos, sinó per tot arreu, tant se val sigui món sanitari, emergències, econòmic i com no als jutjats on et sents traslladat a un altre món cuan en trepitgés un. Escoles, mitjans de comunicació i un llarg etc., que no acabaríem mai. Dona molta pena!!

Marc Fonts
Marc Fonts
05.12.2023  ·  09:58

Totes les policies del món tenen una premisa, més o menys dissimulada que és: defensar la pàtria.
Va doncs!
Un nou cos de policia que es digui Policia Catalana de la República.
A veure si queda clar quina pàtria és i qui hi entra i qui no.
I Saura i Batlle inhabilitats de per vida!

XAVIER VIDAL
XAVIER VIDAL
05.12.2023  ·  10:04

Tenim molts deures per fer. El primer, la independència. Rès de la resta serà nostre, o com a molt, tolerat per Ñolia.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
05.12.2023  ·  10:13

Crec que aixó és una provocació a lo bestia. Els mossos s´han tornat espanyols ja no son la nostra policia propia
La solució independència

Lluís Paloma
Lluís Paloma
05.12.2023  ·  10:29

Jo també estic esparverat de com de baix han caigut els Mossos. Si els queda un mínim de dignitat, que pleguin. No els necessitem.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
05.12.2023  ·  10:29

Només els mossos? I el Parlament de fireta, i el desgovern dels 33 venuts? i els mitjans transmissors del règim? Però tothom tranquil 2 anys més que tenim àrbitre internacional. Llista cívica i llibertat.

Agustí Tresserra
Agustí Tresserra
05.12.2023  ·  11:08

Algú que sigui expert podria analitzar tècnicament l’actuació dels mossos a l’atemptat de la Rambla?
* Control muntat a la Diagonal: s’escapa el cotxe d’un dels autors, fereix una sergent del control…
* Terroristes abatuts a Cambrils: Quina anàlisi en fan els experts?
* Terrorista abatut a prop de Sant Sadurní d’Anoia: El van trobar per casualitat? El seguien? Va ser tècnicament una bona opció?
Seria bò analitzar l’actuació global posterior a l’atemptat per millorar futures actuacions i també per poder posar les coses al seu lloc

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
05.12.2023  ·  11:23

Cal no oblidar que a l’època del Tripartit es va habilitar l’anomenada “passarel·la” per facilitar el transvassament de maderos i pikoletos als Mossos.
Un curset de català, i avall… els Mossos es van convertir en una sucursal de les forces d’ocupació.

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
05.12.2023  ·  13:11

Els Mossos d’Escuadra, una policia que podria ser referent a altres països, és en aquests moments una més, i fins i tot estan agafant els vicis d’altres policies de l’entorn (G.C. i PN). Una policia demòcrata i professional ha d’estar sempre al servei del ciutadà i actuar de manera radicalment democràtica contra el delinqüent. Una de les característiques essencials d’un país és el comportament de la seva policia (seguretat ciutadana) i (seguretat jurídica).

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
05.12.2023  ·  13:26

Dieu que Catalunya té policia pròpia?
És una broma o una estupidesa?

L’Estat espanyol, com sempre ha fet (i sempre farà) ja ha va agafat el seu bou per les banyes avançant-se intel·ligentment recolzat per tots els col·laboracionistes (PSUC, PSC, Convergència i Unió, Junts i últimament ERC) de manera que ens han imposat una nova força d’ocupació mosso_militaritzada.
Però aquest cos es vesteix de gala amb unes espardenyes catalanes i ja estem contents que no siguin com la policia Nazional espanyola: PORTEN ESPARDENYES i, per tant, són catalans (catalans constitucionalment feixistes).

Una gran majoria de catalans es conformen amb les sardanes, les espardenyes i la “senyera”.

No tornem a dir mai més policia catalana dels mossos si no volem seguir sent esclaus d’Espanya… el nostre maltractador.

Ricard Collado
Ricard Collado
05.12.2023  ·  13:39

No cal fer grans valoracions que si idioma, que si l’Europol…Quan vaig a l’Estadi Lluís Companys, (Barça) i al sortir per l’Avinguda, la brimo aparca a la banda dreta.
Un dia vaig observar de lluny, que la gentada que sortia feia efecte acordió i tothom es dirigia a la banda esquerra, per tal de no passar aprop d’ells. Por
Per cert la Brimo municipal que la Colau va prometre desmantelar, encara hi és.
La denominació del cos, creat per Felip V per perseguir austriacistes va ser un greu error

josep ortinez
josep ortinez
05.12.2023  ·  14:32

Certament es increible.
I el més increïble és que l’Elena i l’aragonès com si sentissin ploure.
No els he dit ni Honorable ni Molt Honorable perquè no em sembla pas que ho siguin.
Els títols hom s’els ha de guanyar.
Vergonya infinita.

José Antonio Espinosa
José Antonio Espinosa
05.12.2023  ·  16:04

Fa molt de temps que coneixem el nivell humà i formatiu de la BRIMO i com no podia ser daltre forma, també ara ens ho demostren els seus comandaments amb el tema PEGASUS.
Us desitjo un bon dia.

Ramon Vilella
Ramon Vilella
05.12.2023  ·  16:13

La meva opinió Vicent i tots o gairebé tots els opinadors fins ara, és que les crítiques d’aquest article no tindrien que anar dirigides al cos dels mossos d’Esquadra.
Que dos comandaments del mossos s’hagin mostrat partidaris de la utilització del programa pegasus em sembla una bestiesa (malgrat les justificacions adduïdes). Que la Brimo no us agrada o puc entendre i fins i tot compartir-ho. Que hi han alguns mossos que no parlen català és veritat. Que els mossos/és no són bons professionals, ja no ho comparteixo, ni que hagin anat a menys en aquest sentit.
El cos dels mossos d’Esquadra està format per uns 17000 efectius, si ho tinc ben entès, com a tots els altres grups de funcionaris, ni ha de excel.lents, de bons, de regulars, de dolents i de molt dolents. La responsabilitat de aquests 17000 policies, és complir acuradament les ordres rebudes de la forma més professional possible, dels seus comandaments. Moltes vegades aquests mossos/es no disposen de tots els mitjans necessaris per portar a terme la seva funció (és el mateix que passa amb els bombers, i d’altres servidors públics) i malgrat això fan el que poden.
Per tant no em sembla just que les crítiques que heu fet siguin adreçades als mossos/és, les hauríeu d’haver dirigit als comandaments implicats en les disfuncions, als càrrecs polítics que corresponguin i als jutges si cal, però en cap cas als mossos/és, perquè aquests no tenen cap responsabilitat en utilitzar o no el Pegasus, en la utilització de bales de goma, en què hi hagin mossos/mosses que no tinguin nivell C de català, de que alguns dels seus companys provinguin d’altres policies ni de que alguns dels seus companys siguin lo suficient professionals com per no resistir escopinades, insults o agressions dels drogoaddictes o delinqüents.

cinto vilamala
cinto vilamala
05.12.2023  ·  17:25

Totalment d’acord amb l’Imma (6:18). ” Els mateixos gossos amb diferent collar “.

Marc Mateos
Marc Mateos
05.12.2023  ·  18:44

Després del 17-A i l’1-O, Ecspanya ha fet tot el que ha pogut per a ensorrar Catalunya, i els Mossos, així com els Bombers, són peça de caça major per al postfranquisme nyordu.

I tot gràcies a la inacció dels nostres polítics, bons per a llençar proclames buides al vent i per a cobrar, això sí, però no pas per a lluitar i mantenir el torcebraç amb els criminals hispanyistanís de l’altiplà cigronaire.

Tenim molta feina i moltes coses a recuperar o a obtenir-ne el control foragitant els paràsits espanyols.

//*//

Jordi Morell
Jordi Morell
05.12.2023  ·  18:47

Pegasus per investigar… el govern autonòmic

Sergi Rodríguez
Sergi Rodríguez
05.12.2023  ·  18:55

Ens vam arribar a creure q son “la nostra policia”, a En Peu de Pau vam haver de fer la SEVA FEINA: comunicar i mediar amb els activistes del Procés…quins inútils i quins mentiders!
I no ens oblidem de la Policia Local que, per exemple a Roses, encara no han entès, en general, que haurien d’estar al servei dels ciutadans…

Joan Royo
Joan Royo
05.12.2023  ·  19:06

Jo com a català del sud he tingut poques relacions amb els mossos. Contaré una situació. En l’acció de fer una filera de tot el país (Catalunya) de nord a sud, convocada per l’ANC, jo i altres valencians ens trobàvem al pont sobre el riu Sénia acompanyats amb un grup de mossos i a l’altra banda del riu uns quants guàrdies civils. La impressió que teníem era de complicitat i protecció dels mossos, a l’altra línia uns individus malcarats que ens feien por. Al llarg dels anys les “accions” que he vist dels mossos han canviat i molt. Veure les declaracions del “quefe” Trapero, disposat a detenir el govern de la Generalitat i tot el que ha vingut després, la impressió que tinc és que els mossos són una mala còpia dels repressors espanyols. I en l’actualitat amb un conseller Elena, socialista reconvertit al fals independentisme d’ERC, no podem esperar res de bo.

Josep Soler
Josep Soler
05.12.2023  ·  19:22

Els mossos, el governet, la gestoria i demés genteta que viu de nosaltres a hores d´ara està cmpletament desprestigiada per
l´evidència dels fets.
Pensen fer alguna cosa els de dalt o continuar vegetant com les cabres al camp i cagant-se a tot arreu ?
Després diran que els hi tenim mania i que no ens cauen bé!!
Que algú s´aixequi i comenci a fer coses ben fetes i si no, que pleguin tots plegats.
A sobre de desconèixer la realitat del carrer, la majoría són uns ignorants, incompetents, ganduls i …

Pau Arbués
Pau Arbués
05.12.2023  ·  21:30

M’agrada el títol de l’editorial. En podríem fer una sèrie. Ara fa uns dies, un capitost dels mossos, parlant a la ràdio, es posava calent davant la possibilitat d’endurir mesures contra tots aquells que duguin una navalla a la butxaca, tant si era per a “pelar la poma” com si no.

Jesús Albiol
Jesús Albiol
05.12.2023  ·  21:58

Els mossos han perdut la voluntat de servir al poble de Catalunya. Ara es veu clar que la majoria vol servir el poder judicial de l’Estat. Hi ha grups com la BRIMO que són antidemòcrates, no respecten ni tan sols els drets humans i peguen a tort i a dret davant protestes legítimes, per no dir que fan falses acusacions per condemnar ciutadans que exerceixen el dret de lliure expressió.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any