El diputat de la CUP Carles Riera creu que la comissió bilateral amb el govern espanyol, del 1r d’agost a Barcelona és ‘prescindible, inútil, innecessària i enganyosa’. ‘Per a nosaltres l’únic diàleg amb l’estat espanyol ha de ser sobre el dret d’autodeterminació, la construcció de la República, l’alliberament dels presos i la tornada dels exiliats’, ha dit en una entrevista d’Europa Press.

Per al diputat de la CUP, la trobada s’emmarca en el desenvolupament autonòmic i per a ell l’eix polític sobre el qual ha de pivotar el govern és la construcció i la ruptura democràtica: ‘De tot allò que no sigui sobre aquesta temàtica, creiem que no cal parlar-ne’.

Un dels punts que el govern posarà sobre la taula de la comissió és un referèndum sota la fórmula de defensar els ‘drets i llibertats a Catalunya, en relació a les vies de participació democràtica dels ciutadans catalans per decidir el seu futur’. Tanmateix, Riera no té cap confiança que el govern del PSOE s’avingui a reconèixer el dret d’autodeterminació dels catalans, ni la independència, ni la república ‘perquè ho ha dit de totes les maneres imaginables’.

‘Creiem que és negatiu que JxCat, ERC i el govern continuïn aixecant expectatives en la ciutadania catalana sobre que en la bilateralitat i el diàleg amb l’estat espanyol hi ha possibilitat de trobar una solució, centrada en l’autodeterminació i la república’, ha retret.

Per a Riera és un ‘error polític enorme, perquè implica tenir la gent enganyada amb expectatives falses’. Creu que amb l’estat espanyol només es pot parlar del desenvolupament i desplegament autonòmic, és a dir, de la tercera via, que considera que no és allò que volen els catalans que van sortir al carrer l’1-O i el 3 d’octubre en l’aturada de país.

La traïció dels líders d’una segona transició
En el millor dels casos, tal com diu, d’aquesta reunió pot sortir una proposta que pugui portar a una transició a una millora autonòmica i a un referèndum, ‘però al voltant d’una constitució i un nou estatut d’autonomia’.

‘En aquests moments hi ha dues grans amenaces: una, que tot entri en una situació d’estancament, de paralització, d’espai neutre que no porti enlloc i, per tant, a l’especulació al partidisme, i una altra és la traïció dels líders d’una segona transició i una nova reforma autonòmica’.

Per a Riera, ‘el gran perill d’aquestes bilaterals és que no serveixin per a res; que serveixin per a enganyar a la gent fent-los creure que s’hi parlarà de coses que és impossible que es parlin o pera  encobrir una operació d’estat per a una nova reforma autonòmica’.

Per tot això, la CUP crida a la mobilització davant un estat que ‘no vol dialogar dels temes fonamentals’ per mantenir el conflicte democràtic optant per la unilateralitat i els fets consumats, per crear un escenari de concertació internacional que reconegui una solució política que impliqui l’autodeterminació.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb