El diputat de la CUP Carles Riera creu que la comissió bilateral amb el govern espanyol, del 1r d’agost a Barcelona és ‘prescindible, inútil, innecessària i enganyosa’. ‘Per a nosaltres l’únic diàleg amb l’estat espanyol ha de ser sobre el dret d’autodeterminació, la construcció de la República, l’alliberament dels presos i la tornada dels exiliats’, ha dit en una entrevista d’Europa Press.

Per al diputat de la CUP, la trobada s’emmarca en el desenvolupament autonòmic i per a ell l’eix polític sobre el qual ha de pivotar el govern és la construcció i la ruptura democràtica: ‘De tot allò que no sigui sobre aquesta temàtica, creiem que no cal parlar-ne’.

Un dels punts que el govern posarà sobre la taula de la comissió és un referèndum sota la fórmula de defensar els ‘drets i llibertats a Catalunya, en relació a les vies de participació democràtica dels ciutadans catalans per decidir el seu futur’. Tanmateix, Riera no té cap confiança que el govern del PSOE s’avingui a reconèixer el dret d’autodeterminació dels catalans, ni la independència, ni la república ‘perquè ho ha dit de totes les maneres imaginables’.

‘Creiem que és negatiu que JxCat, ERC i el govern continuïn aixecant expectatives en la ciutadania catalana sobre que en la bilateralitat i el diàleg amb l’estat espanyol hi ha possibilitat de trobar una solució, centrada en l’autodeterminació i la república’, ha retret.

Per a Riera és un ‘error polític enorme, perquè implica tenir la gent enganyada amb expectatives falses’. Creu que amb l’estat espanyol només es pot parlar del desenvolupament i desplegament autonòmic, és a dir, de la tercera via, que considera que no és allò que volen els catalans que van sortir al carrer l’1-O i el 3 d’octubre en l’aturada de país.

La traïció dels líders d’una segona transició
En el millor dels casos, tal com diu, d’aquesta reunió pot sortir una proposta que pugui portar a una transició a una millora autonòmica i a un referèndum, ‘però al voltant d’una constitució i un nou estatut d’autonomia’.

‘En aquests moments hi ha dues grans amenaces: una, que tot entri en una situació d’estancament, de paralització, d’espai neutre que no porti enlloc i, per tant, a l’especulació al partidisme, i una altra és la traïció dels líders d’una segona transició i una nova reforma autonòmica’.

Per a Riera, ‘el gran perill d’aquestes bilaterals és que no serveixin per a res; que serveixin per a enganyar a la gent fent-los creure que s’hi parlarà de coses que és impossible que es parlin o pera  encobrir una operació d’estat per a una nova reforma autonòmica’.

Per tot això, la CUP crida a la mobilització davant un estat que ‘no vol dialogar dels temes fonamentals’ per mantenir el conflicte democràtic optant per la unilateralitat i els fets consumats, per crear un escenari de concertació internacional que reconegui una solució política que impliqui l’autodeterminació.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.