Article de Marta Rojals

La CUP fa una proposta perquè Cambray blindi la immersió ara

  • Proposa una modificació d’urgència de la LEC · El conseller defensa l’aprovació d’un decret aquests mesos vinents

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
24.03.2022 - 20:25

La CUP creu que és urgent que el Parlament de Catalunya blindi la immersió lingüística perquè demà s’acaba el termini del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè s’apliqui la sentència que imposa el 25% de castellà. És per això que el partit va registrar ahir, durant la jornada de vaga, una modificació de la llei d’educació de Catalunya que obligaria que els projectes lingüístics dels centres haguessin d’incloure “el tractament del català com a única llengua vehicular i d’aprenentatge”. La CUP ha tirat pel dret perquè creu que en el govern hi ha immobilisme i que ha deixat totes soles les direccions dels centres. El diputat Carles Riera ha assegurat que compten amb el suport de la majoria de la comunitat educativa i sindical per a promoure la reforma. I perquè pugui aplicar-se tan aviat com sigui possible, demanen que la cambra la tramiti pel sistema de lectura única, amb la previsió que, si compta amb el suport majoritari dels grups, es pugui aprovar en el ple vinent.

Aquesta modificació urgent de la LEC, tanmateix, no sembla que hagi d’entrar en els plans del govern, que manté l’opció de defensar l’escola en català amb l’aprovació futura d’un decret. Ho ha ratificat al parlament el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, que ha subratllat que l’executiu vol preservar el màxim consens polític, social i pedagògic a l’hora d’actuar i ha defensat la seva actuació en relació amb la sentència judicial. El govern va assegurar abans-d’ahir que no aplicaria percentatges en l’aprenentatge de les llengües i va obrir una consulta pública prèvia a l’aprovació d’aquest decret per a respondre a la sentència. Tanmateix, el calendari governamental no es mou pas amb la urgència que li reclama la CUP: preveu que el decret es pugui aplicar en un termini de vuit mesos a dotze. Això és massa temps per a la CUP, que denuncien que la immersió lingüística ja no s’aplicava abans de l’amenaça judicial.

“Com a govern lluitem amb totes les nostres eines davant d’una sentència que no compartim”, ha respost el conseller a la diputada de la CUP Nogay Ndiaye. La CUP, després de presentar la seva proposta en una conferència de premsa, ha convidat directament Cambray a afegir-se a la reforma ràpida de la LEC, tot aprofitant una interpel·lació al parlament. Però el govern no s’ha mogut. I la CUP creu que, a la pràctica, s’acabarà aplicant la sentència mentre el govern fa un discurs públic d’oposició i conversa amb l’executiu espanyol perquè no reclami l’execució de la sentència. No obstant això, tal com va explicar VilaWeb, el govern espanyol pot fer executar el 25% de castellà en qualsevol moment durant cinc anys, de manera que un acord polític que impliqués no reclamar-ne l’execució no garantiria que no ho pugui fer un govern espanyol posterior, llevat que Pedro Sánchez en fes un desistiment formal, és a dir, que tanqués processalment el procediment judicial al TSJC. També és una incògnita si es reconeixerà la potestat per a fer-ho a grups de pares que defensen el castellà a l’escola, cosa que faria ineficaços els intents d’encarrilar el conflicte amb un pacte polític.

En aquest context, la CUP ha lloat la “valentia” dels pares de Canet que han contraatacat amb una demanda per a intentar de revertir la imposició de la quota de castellà. La proposició de llei dels anticapitalistes també vol garantir el principi d’igualtat i no-discriminació per raó de projecte lingüístic entre centres educatius. Hi inclou igualment que els projectes lingüístics dels centres hagin d’establir els criteris generals per a adequar el procés d’ensenyament de les llengües a la seva realitat sociolingüística, a més de regular el procés d’ensenyament i aprenentatge del castellà. Tot això, amb la premissa clau que el català sigui tractat com a única llengua vehicular.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any