corts valencianes

La comissió d’Educació i Cultura de les Corts Valencianes ha aprovat continuar amb els tràmits de la proposició de llei per la qual es regula i promou el plurilingüisme en el sistema educatiu valencià, presentada pels grups PSPV-PSOE, Compromís i Podem. Durant el debat s’han aprovat totes les esmenes plantejades pels grups que impulsen aquesta llei així com cinc de les que ha presentat Ciutadans, rebutjant totes les plantejades pel PP.

Tant PP com Ciutadans han advertit que detecten en la proposta manca de llibertat d’elecció i imposició lingüística del valencià com a llengua vehicular. La proposició estableix un mínim d’un 25% d’hores lectives en castellà i català i entre el 10% i el 25% d’anglès. La resta de percentatges i la concreció de l’aplicació de la llei els establirà cada centre educatiu d’acord amb el seu projecte lingüístic.

Un cop aprovat al ple de les Corts Valencianes el nou projecte substituirà l’anterior decret-llei del plurilingüisme, anul·lat parcialment pel Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià després d’un recurs del sindicat CSI-F. Entre les esmenes que s’ha introduït, s’estableix un mínim del 25% en cadascuna de les dues llengües oficials per als continguts curriculars al conjunt de l’ensenyament obligatori, incloent-hi l’assignatura lingüística així com una altra no lingüística.

Els grups promotors de la llei l’han defensada argumentant la necessitat de garantir que l’alumnat finalitzi els seus estudis obligatoris dominant les dues llengües oficials al País Valencià i almenys una d’estrangera. En aquest sentit, la socialista Ana Besalduch ha lamentat que les polítiques del PP durant 20 anys de govern hagin impossibilitat aquest domini efectiu de les llengües. Així mateix, el diputat de Podem César Jiménez ha incidit en els informes pedagògics que avalen el model educatiu proposat per la llei i Josep Nadal, de Compromís, ha remarcat que el text ‘no va en contra del castellà’.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb