La dansa serà una de les protagonistes de la Fira dels Matiners, que es fa diumenge a Avinyó. La cita estrena cinc danses de llancers, que són uns balls d’exhibició senyorials que ballaven les famílies benestants del poble. La recuperació d’aquests balls han estat fruit d’un intens treball que s’ha allargat durant un any i mig i que ha involucrat musicòlegs, músics, historiadors, modistes i balladors del poble. Aquesta nova incorporació és una de les principals novetats de la fira, que aquest any arriba a la seva sisena edició i que compta amb la participació de més de 200 veïns del poble.

Les danses de llancer es podran veure a la plaça major en dues ocasions, a les 11.45 i a les 18.30. Festejaran el casament de la viuda de Cal Verdaguer amb l’hereu de ca l’Oliaire i, al final de la cerimònia, quatre parelles benestants homenatjaran els nuvis amb les danses tradicionals. Serà en aquest moment quan es podrà veure l’intens treball que s’ha dut a terme al llarg d’aquests darrers mesos i que ha comptat amb el suport coreogràfic de l’Esbart Manesà i amb un vestuari confeccionat especialment per als balls que recrea els vestits luxosos de les famílies benestants de la meitat del segle XIX.

La fira dels matiners d’Avinyó és una festa una fira única al país pel seu relat històric, que trasllada el municipi a la guerra dels Matiners del 1848. L’esdeveniment va néixer l’any 2012 amb la voluntat de recuperar i donar a conèixer una part de la història d’Avinyó: la victòria dels carlins contra les tropes d’Isabel II l’any 1848, durant la Guerra dels Matiners (1846-1849) i la Torre dels Soldats. Per això es fan representacions que busquen mostrar la batalla, però també l’ambient de revolta social que es vivia a Catalunya en aquelles dates.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]