Gràcies al fet d’haver guanyat la tercera temporada del concurs televisiu ‘The Voice, la plus belle voix‘, no fa ni dos anys, el jove gitano català Kendji Girac no sols s’ha fet un lloc en el panorama musical francès, sinó que s’ha convertit en un veritable fenomen. Fa una setmana, a dinou anys, va superar el milió de discs venuts del seu primer CD, ‘Kendji’ (2014), i avui estrena el segon disc, ‘Ensemble‘, amb la màxima expectació del seu públic joveníssim.

Girac va néixer prop de Bordeus fa dinou anys, al si d’una dels milers de famílies gitanes de parla catalana escampades per tot Occitània, la Savoia i més al nord i tot. Abans d’aparèixer a la televisió, aquest jove no es podia ni imaginar la fama que ha arribat a assolir. Ho explicava aquesta setmana mateix en una entrevista prèvia a la sortida del nou disc, en què confessava que trobava a faltar ‘la vida senzilla’ d’abans, amb els familiars i amics a la caravana.

També hi parla de la seva llengua materna, el català (que ja ha emprat en algun videoclip), i de les dificultats que té de parlar en francès de manera corrent: ‘A casa es parlava català i un francès fet una mica a la nostra manera, el de la carretera, el de les caravanes. […] Encara se’m fa difícil d’expressar-me en francès. No l’he après gaire, tot i que cada vegada el domini més. Encara m’és complicat d’expressar-m’hi.’

A l’entrevista, també recorda el dia que va trobar-se en un plató de televisió amb el primer ministre francès, Manuel Valls, també català, i van intercanviar algunes paraules en aquesta llengua.

Informació relacionada:

Opinió d’Eugeni Casanova: Kendji, Manitas i els gitanos catalans de França

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb