Els diputats de JxCat han presentat un recurs amb la resolució del Comitè de Drets Humans de l’ONU sobre Jordi Sànchez al Tribunal Constitucional espanyol per tal que es garanteixin els drets polítics de Sànchez. L’escrit el signen els trenta-quatre diputats de la formació, inclosos Sànchez i el president, i argumenta que es vulneren els seus drets.

JxCat reivindica que Espanya està obligada a complir la resolució de l’ONU i que ha d’adoptar totes les mesures necessàries per garantir els drets polítics de Sànchez, inclosa la investidura. El grup considera que es tracta d’una resolució molt important i que l’ONU podria condemnar a Espanya en cas que no la compleixi.

Sànchez va presentar un recurs davant el Comitè de Drets Humans de l’ONU perquè no van donar-li permís per a assistir al ple d’investidura i va demanar que cautelarment s’instés a Espanya a respectar els seus drets polítics. L’organisme internacional va admetre a tràmit tant el recurs de Sànchez com les mesures cautelars que sol·licitava divendres passat.

El recurs al TC s’afegeix al que va presentar l’advocat de Sànchez, Jordi Pina, al Tribunal Suprem espanyol. ‘Hem fet el que tocava, que és advertir al jutge d’aquesta nova circumstància perquè tingui present i respecti la decisió de l’ONU en el cas que el parlament consideri de tornar a proposar la investidura de Sànchez’, va explicar Pina.

A més, JxCat ja va presentar un recurs al TC per a demanar empara per la ‘vulneració del dret fonamental dels diputats a exercir el seu càrrec públic representatiu en condicions d’igualtat. Ho va fer després que el Suprem denegués la petició de llibertat de Sànchez i descartés donar-li un permís per a poder assistir al ple d’investidura.

Ací podeu llegir el recurs.

L’opció Sànchez per la investidura
La majoria parlamentària vol rescatar la candidatura de Sànchez a la investidura. El moviment de JxCat va en la línia de reforçar els arguments perquè pugui ser present al ple i investit president, després que l’ONU emetés la seva resolució en què instava l’estat espanyol a garantir els seus drets polítics.

En el cas que es torni a vetar la candidatura de Sànchez, el següent previst és cercar un quart candidat després que Puigdemont, Sànchez i Turull hagin topat amb els impediments judicials de l’estat espanyol i, en el cas del primer intent d’investidura de Turull, la falta de suport de la CUP. Les últimes hores, els anticapitalistes han reiterat que mantenen el sí a Puigdemont i que no donaran suport a cap altre candidat mentre considerin que el programa de govern pactat entre JxCat i ERC és autonomista.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb