reglament parlament reforma

Junts per Catalunya ha plantejat avui la regulació de la investidura a distància en la reunió de la ponència que treballa en la reforma del reglament del Parlament de Catalunya. JxCat defensa que s’habiliti un mecanisme per a poder investir Carles Puigdemont i perquè els presos polítics puguin exercir com a diputats des de la presó. Durant la reunió d’avui, la segona de la ponència, els grups han exposat les seves propostes de reforma en termes genèrics. Segons fonts de JxCat, han plantejat que els diputats puguin participar de manera no presencial a totes les sessions, debats i treballs parlamentaris. Aquest no ha estat el tema, però, que ha generat més debat, sinó el de la paritat. Els grups coincideixen que el reglament ha de garantir la presència paritària de dones a la mesa de la cambra i als òrgans de govern de les comissions, però l’actual sistema d’elecció en complica la regulació.

No és la primera vegada que JxCat intenta trobar una via ajustada a la legalitat autonòmica per a poder investir Puigdemont a distància després de l’intent fallit del 30 de gener de l’any passat, quan el president de la cabra, Roger Torrent, va suspendre el ple després de les mesures cautelars imposades tres dies abans pel Tribunal Constitucional. Investir-lo hauria implicat el retorn de la majoria independentista a la unilateralitat i incórrer en un possible delicte de desobediència. El maig de l’any passat, la cambra va aprovar una reforma de la llei de la Presidència amb els vots de JxCat, ERC i la CUP, però va quedar de seguida embarrancada al TC. El govern espanyol la va recórrer llavors i en va demanar la suspensió. JxCat pretén ara introduir al reglament el que establia la llei de la presidència.

Dimecres, quan feia un any de l’intent fallit del 30 de gener per investir Puigdemont, el president a l’exili assegurava que no perd l’esperança. Segons Puigdemont, seria ‘un bon senyal’ de respecte a la democràcia que el parlament pogués investir qui volgués. JxCat també va publicar un vídeo en què refermaven el compromís de restituir-lo.

PSC i Cs, contra l’article amb què es van tramitar les lleis de desconnexió

La reforma del reglament del parlament serà llarga. La ponència que ha de redactar una proposta consensuada no té data límit per a acabar els treballs i es reunirà cada quinze dies. Després, s’haurà de tramitar i els grups hi podran presentar esmenes. A partir de la pròxima reunió, el dia 15 de febrer, començaran a abordar l’articulat per ordre. Els lletrats, que també han formulat propostes tècniques de millora del reglament, han proposat que en la pròxima reunió es comencin a discutir una quarantena d’articles.

El PSC també planteja que s’eliminin els subgrups parlamentaris i que es rebaixi a tres el nombre de diputats per a formar un grup. També vol acotar el redactat de l’article 81.3, que és a partir del qual es van tramitar per via exprés les lleis de desconnexió del 6 i el 7 de setembre del 2017. Cs pretén que s’aclareixi la redacció d’articles del reglament per evitar, segons fonts del grup, que la majoria independentista els interpreti arbitràriament i en contra dels preceptes de l’estatut i la constitució espanyola, com remarquen que va passar en l’anterior mandat. Al contrari que JxCat, Cs al·lega que la presència al parlament ha de ser obligatòria per als diputats. Els comuns han focalitzat la seva principal demanda en la paritat. A la reunió de la ponència, hi han assistit diputats de tots els grups però no la CUP.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.