JxCat i ERC no es posen d’acord sobre la defensa dels diputats represaliats en una reunió als Lledoners

  • JxCat i la CUP volen que el ple rebutgi l'intent de Llarena de suspendre els diputats processats

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
19.09.2018 - 15:26
Actualització: 19.09.2018 - 19:50

JxCat i ERC s’han reunit aquest matí amb els presos polítics als Lledoners per buscar un acord decisiu per a la legislatura: acatar o no la suspensió dels diputats processats per rebel·lió ordenada pel jutge Pablo Llarena. Ha estat una reunió conjunta que, per qüestions de logística, era l’única possible amb tots els actors implicats abans del debat de política general.

Segons fonts consultades per VilaWeb, la cimera no ha permès tancar un acord però les converses continuaran. Després de la suspensió del darrer ple, el mes de juliol, per falta d’un acord entre els dos socis de govern, en el debat de política general es posarà a prova la unitat independentista. JxCat manté l’opció perquè sigui el ple de la cambra qui decideixi finalment si els diputats han de ser suspesos o no, en una votació que es produiria després d’un dictamen de la comissió de l’estatut dels diputats. La CUP també ha defensat que ha de ser el ple qui en tingui l’última paraula.

L’objectiu de JxCat i la CUP és rebutjar la suspensió: que no hi hagi la majoria absoluta necessària perquè es produeixi d’acord amb el reglament del Parlament. Això podria desencadenar, però, represàlies de l’estat espanyol, del propi Tribunal Suprem o el Tribunal Constitucional. Una bel·ligerància que ERC ha volgut evitar des del principi del mandat per no posar en risc més diputats independentistes i els membres de la mesa, amb Roger Torrent al capdavant.

JxCat i la CUP, però, hi veuen més coses en joc. JxCat, el futur de Carles Puigdemont. No vol que el seu líder sigui suspès perquè això faria inviable el seu compromís de restituir-lo quan sigui possible. A més, al·leguen que Puigdemont no és a la presó i l’euroordre que el retenia a Alemanya va caure i, per tant, no es donen els requisits perquè se li apliqui l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal a què apel·la Llarena.

Ell mateix ha alertat aquest matí que només els ciutadans poden demanar-li que deixi l’escó i s’ha mostrat confiat que el parlament ‘protegirà’ els seus diputats. Una altra qüestió rellevant és l’estratègia de defensa dels exiliats i els presos polítics fora de l’estat espanyol. La cupaire Mireia Boya ha alertat aquest matí que la substitució dels diputats suspesos ‘és reconèixer que són culpables’ i això pot fer perillar ‘la via jurídica de defensa internacional’.

En la reunió d’aquest matí amb els presos polítics hi havia Torrent i Sergi Sabrià d’ERC, i Albert Batet i Josep Rius de JxCat. Des del juliol, hi ha hagut un reforçament de les opinions partidàries de no acatar les suspensions dins del grup de Puigdemont. Inicialment, JxCat estava disposat a acceptar la substitució temporal dels diputats encausats si Puigdemont quedava exclòs de la proposta però, segons diverses fonts, almenys Jordi Turull i Josep Rull consideren que no han de ser suspesos dels seus drets i deures com a diputats. ERC insisteix que s’ha de trobar una solució que compleixi tres condicions: que cap diputat hagi de renunciar a l’acta, que es preservi la majoria independentista i que les decisions que es prenguin siguin ‘efectives’ i ‘no s’impugnin.’ Al juliol, la proposta de Torrent era que els diputats processats fossin temporalment ‘substituïts per qui designin els grups parlamentaris respectius.’ La mesa va votar-la però hi va haver un empat: els dos membres de Cs i Josep Costa (JxCat) s’hi van oposar, ERC i el PSC hi van votar a favor i Eusebi Campdepadrós (JxCat) s’hi va abstenir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any