JxCat, ERC, CatECP i la CUP han registrat conjuntament aquest divendres una petició de comissió d’investigació sobre les ‘activitats irregulars o delictives’ de persones vinculades a la monarquia espanyola. Segons el text registrat, al qual ha tingut accés l’ACN, la comissió també investigarà ‘les accions destinades a forçar el trasllat del domicili social de bancs, grans empreses i multinacionals fora del territori de Catalunya’ després de l’1-O. La comissió és una iniciativa de JxCat a la qual s’hi han sumat ERC, els comuns i la CUP. Ara s’haurà de votar al ple del parlament, ja compta amb els vots suficients per tirar endavant, i després es constituirà. És la quarta comissió d’investigació que es posarà en marxa aquesta legislatura.

Segons el text registrat, la comissió d’investigació tindrà tres continguts bàsics: les actuacions destinades a forçar el trasllat del domicili social de bancs, grans empreses i multinacionals fora de Catalunya durant els dies posteriors a l’1-O; les estructures de corrupció vinculades a la família reial espanyola i a persones que hi estan relacionades; i els presumptes comptes irregulars de Juan Carlos I a Suïssa i altres paradisos fiscals a nom de terceres persones, la provinença d’aquest capital, i les altres activitats ‘irregulars o delictives’ d’aquests persones que es puguin derivar de les declaracions de Corinna zu Sayn-Wittgenstein.

En l’exposició de motius, el text firmat pels quatre grups defensa que el parlament té l’obligació política d’investigar les activitats presumptament irregulars o delictives dutes a terme per persones vinculades a la família reial espanyola i a la més alta representació de l’estat espanyol. A més, afegeixen que aquesta comissió encara és més necessària després del vet de la mesa del congrés espanyol a crear una comissió d’investigació sobre aquesta qüestió.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb