Junts per Catalunya ha presentat una proposta de resolució perquè el parlament reprovi l’actuació del rei Felipe VI i particularment la seva posició contra les institucions catalanes i els seus representants legítims en el discurs del dia 3 d’octubre de 2017. El text, que es votarà demà al debat de política general, afirma que hi ha una majoria de catalans contraris a la monarquia i vol que el parlament en demani l’abolició.

JxCat considera que aquell discurs del monarca, del qual avui es compleix un any, fou una ‘arenga a la violència policíaca contra les catalanes i els catalans que volien exercir el seu vot i que van ser víctimes d’aquella violència intolerable’ del primer d’octubre.

El grup de Carles Puigdemont i Quim Torra al parlament considera que, amb aquelles paraules, el monarca va justificar i va animar els poders de l’estat a una repressió contra Catalunya que dels dies següents fins avui han implicat ‘falses acusacions, detencions i exili’.

En la mateixa proposta de resolució, signada pel portaveu del grup, Albert Batet, es demana que la cambra manifesti el respecte als valors republicans i la voluntat de ‘culminar democràticament la independència’.

Junts per Catalunya també recull en la resolució que els processos judicials contra l’independentisme i les llibertats civils han motivat la persecució per motius polítics de centenars de persones i l’existència de presos polítics i exiliats. A més, volen que la cambra assenyali la necessitat de preservar la independència judicial de tots els països de la UE, ‘en particular de l’estat espanyol, assenyalat en el baròmetre Eurostat com un dels pitjors de tota la UE en independència judicial’.

El text també inclou l’impuls d’un procés constituent a Catalunya –sense citar-ho explícitament–: ‘Cal crear un espai de debat, participatiu i obert per debatre i elaborar les bases i els principis generals del model de país.’

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb