La Junta Electoral espanyola estima el recurs de Compromís i obliga a incloure’ls en el debat de TVE

  • TVE proposava convidar a Vox i descartava la presència de Compromís

VilaWeb
Europa Press
10.05.2019 - 19:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Junta Electoral espanyola (JEC) ha estimat el recurs presentat per la coalició Compromís per Europa contra el pla de cobertura Informativa de les eleccions locals i al Parlament Europeu de RTVE amb el qual es deixava a aquesta formació fora del debat i les entrevistes als candidats.

En aquest pla de cobertura RTVE proposava als partits polítics la possibilitat de celebrar un ‘Debat a sis’ amb els candidats d’aquelles formacions que tinguessin dos o més eurodiputats al Parlament Europeu, o que, sense tenir representació europea, haguessin obtingut la consideració de grup polític significatiu, per haver obtingut un nombre de vots igual o superior al 5% en recents processos electorals d’àmbit estatal. Amb aquests criteris TVE havia convocat al debat a PP, PSOE, Unides Podem, Ciutadans, ERC i Vox.

Segons destaca la coalició, la JEC indica en la seva resolució al recurs de Compromís que ‘el nombre 2.2 del punt quart de la instrucció 4/2011 d’aquesta junta estableix que la cobertura de les candidatures que tinguin la condició de grup polític significatiu no podrà ser igual o superior a la dedicada a les candidatures que van aconseguir representació, com és el cas de Compromís per Europa’.

‘En conseqüència, com RTVE ha inclòs a Vox en el debat a sis per la seva condició de formació significativa, no pot excloure la Coalició Compromís per Europa del mateix debat, ja que això suposaria atorgar pitjor cobertura a una formació que va obtenir representació en les últimes eleccions equivalents’, estableix la JEC.

Igualment, des de Compromís han assenyalat que la junta també corregeix el pla de cobertura de RTVE en matèria d’entrevistes a les candidatures. RTVE havia establert haver obtingut un percentatge mínim del 2% de vot, de mitjana aritmètica entre les eleccions europees de 2014 i les municipals de 2015, per poder tenir dret a ser entrevistat.

Uns càlculs que la JEC ha establert que són erronis, ja que ‘la mitjana de les últimes eleccions europees i municipals de la coalició europea de 2014, Primavera Europea, i la de les formacions polítiques que conformen l’actual coalició Compromís per Europa (Compromís, En Marea, Més per Mallorca, CHA, Nova Canàries, entre d’altres) en les municipals de 2015, suposa en realitat un percentatge de vot del 2,1%’.

Des de Compromís han celebrat aquesta decisió de la Junta que ‘va en la línia de fer respectar els principis de pluralisme polític i de neutralitat informativa en els mitjans de comunicació i en conseqüència s’espera la invitació per part de TVE a la participació del seu cap de llista, Jordi Sebastià, en el debat sobre les eleccions europees’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes