El Tribunal de Cassació ha refusat el recurs presentat per l’ex-president francès  Nicolas Sarkozy per evitar el judici oral pel presumpte finançament irregular de la seva campanya de 2012, per la qual cosa finalment l’antic mandatari haurà de seure a la banqueta al costat de més d’una desena de persones.

La cort ha donat suport al dictamen previ i ha tombat els plans de Sarkozy per evitar ‘in extremis’ un judici contra ell per l’anomenat ‘cas Bygmalion‘. Després d’aquesta llarga batalla processal, queda ara definir la data de començament de les vistes.

El cas se centra a aclarir si el partit encapçalat en el seu dia per Sarkozy, la Unió per un Moviment Popular (UMP), es va confabular amb una empresa de relacions públiques per ocultar el veritable cost de la campanya electoral de les presidencials de 2012. Sarkozy va acabar perdent aquestes eleccions, en la qual es va imposar el socialista François Hollande.

L’estat francès fixa uns límits per a les despeses de campanya i es creu que l’empresa Bygmalion va falsejar factures per permetre que la UMP gastés el doble de la quantitat que permet la legislació. L’ex-president nega tots els càrrecs que se li imputen.

El Tribunal de Cassació ja s’havia pronunciat al juny a favor del començament d’un judici contra Sarkozy per delictes de corrupció i tràfic d’influències per utilitzar presumptament el seu poder per obtenir informació privilegiada sobre un cas que li incumbia.

Sarkozy està acusat en aquest cas de plantejar la promoció a Mònaco de Gilbert Azibert, antic advocat general en el Tribunal de Cassació, a canvi d’informació sobre l’avanç d’un altre procediment en què s’investigava si Liliane Bettencourt, hereva de L’Oréal, havia finançat il·legalment la seva campanya.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb